RAI: import gebruikte auto’s bedreigt klimaatambities

maandag 23 april, 2018

De almaar groeiende import van gebruikte auto’s bedreigt de klimaatambities van het Kabinet, stelt RAI Vereniging vandaag in een bericht. Een jonggebruikte importauto stoot gemiddeld zo’n 12 procent meer CO2 uit dan een nieuwe.

In de eerste drie maanden van 2018 is de import van (jong)gebruikte auto’s uit het buitenland ten opzichte van dezelfde periode in 2017 met 8,5 procent gestegen naar 56.238 auto’s. De import neemt al sinds 2013 jaarlijks toe. Een kleine 30 procent van de geïmporteerde auto’s is jonger dan twee jaar en een alternatief voor nieuwkoop in Nederland. De RAI berekende dat deze auto’s gemiddeld 12 procent meer CO2 uitstoten dan een nieuwe auto.

Volgens RAI-voorzitter Steven van Eijck kan er flink wat uitstoot worden bespaard als de koop van een nieuwe auto aantrekkelijker wordt. RAI Vereniging pleit dan ook voor afschaffing van de BPM. Deze belasting zou eigenlijk al worden afgebouwd, maar in 2017 is die wederom gestegen en bedroeg gemiddeld 4.619 euro per auto.

RAI Vereniging doet de oproep omdat het Kabinet straks de gesprekken start over de invulling van het Klimaatakkoord. De mobiliteitssector moet ook een belangrijke bijdrage gaan leveren. Van Eijck:” We moeten voorkomen dat we straks in Nederland allerlei reductiemaatregelen bedenken waarvan het effect teniet wordt gedaan doordat een gebruikte auto uit het buitenland aantrekkelijker is. We importeren nu in feite ons eigen probleem.”

Categorie: Overheid / Politiek
Labels: RAI Vereniging