VZR: Tesla-taks is leeftijdsdiscriminatie

donderdag 7 juni, 2018

Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) wil de Tesla-taks vanaf 2019 van tafel. Ook de maximale termijn van 60 maanden voor de lage, 4 procent bijtelling voor een elektrische auto moet stoppen. Dat laatste zorgt voor een vervelend bijeffect.

Vanaf 2019 gaat er een nieuwe, en in ogen van VZR, vreemde regel van kracht. Elektrische auto’s hebben 4% bijtelling, echter tot € 50.000,-. Voor het bedrag boven de € 50.000,- geldt 22% bijtelling. In de volksmond wordt dit de Tesla-tax genoemd.

De zakelijke rijder die in staat is te kiezen voor een duurdere maar volledig CO2 vrije auto – doorgaans wat oudere, ervaren krachten – wordt dus belast met extra bijtellingskosten. Gezien het feit dat elektrische auto’s sowieso duurder zijn in aanschaf is die € 50.000,- redelijk snel bereikt. “VZR ziet geen enkele reden om een differentiatie aan te brengen in de korting op de bijtelling. Deze auto’s zijn allemaal volledig CO2 vrij… Dat stimuleer je of dat stimuleer je niet”, aldus VZR-voorzitter Jan van Delft.

VZR vindt dat de zakelijke rijder die voor een echt milieuvriendelijke elektrische auto kiest niet zo benadeeld mag worden. Ook de maximale bijtellingsperiode van 60 maanden voor EV’s is VZR een doorn in het oog. Deze stamt uit het verleden, aldus VZR. Bij de eerdere lagere bijtellingscategorieën van 14 en 20% is deze termijn afgesproken om het budget van de overheid niet onbeperkt te belasten. “Echter, met de wens om CO2 vrije auto’s in het wagenpark te verkrijgen en de relatief beperkte aantallen lijkt deze 60 maanden grens volstrekt onnodig”, aldus Van Delft.

Het tijdsgebonden maken van de lage bijtelling heeft zelfs een heel vervelend bijeffect. Zakelijk gebruik van deze auto’s is na 60 maanden niet meer interessant en deze auto’s verdwijnen vervolgens in de handel naar het buitenland. Het meerjarig CO2-effect wordt zo vooral in het buitenland geconsumeerd en dat kan toch niet de bedoeling zijn van het gegeven belastingvoordeel, aldus VZR.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: VZR