Staatssecretaris: fiets-reiskostenvergoeding wordt niet optimaal benut

dinsdag 12 juni, 2018

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200.000 forensen extra uit de file op de fiets gaan. Zij gaat in gesprek met grote landelijke werkgevers en het MKB hoe bestaande (fiscale) regelingen beter te benutten.

Volgens Van Veldhoven wordt bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen niet goed benut. Ook kan de vergoeding worden ingezet voor een nieuwe fiets. Veel werkgevers geven pas een vergoeding als de werknemer op 10 kilometer of verder woont. Maar ook als een werknemer 7 kilometer van zijn werk woont, kan hij onbelast meer dan 500 euro van zijn werkgever krijgen, blijkt uit een rekensom van het ministerie.

Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km. “Een prima afstand om op de fiets af te leggen”, aldus Van Veldhoven. “Van de werknemers woont meer dan de helft binnen 15 km van het werk. Met de opmars van de elektrische fiets is dat een afstand die prima is af te leggen.”

Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij stations. De inzet is om in deze kabinetsperiode het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk te besteden voor zoveel mogelijk projecten. Daarom wil de staatssecretaris dat de regio stevig bijdraagt aan de fietsstimulering en dus wil zij maximaal 40% van de projectkosten bijdragen. Hierdoor verwacht Van Veldhoven dat in totaal voor een kwart miljard euro wordt geïnvesteerd in de fiets.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat