Ministerie investeert 20 miljoen in MaaS-proefprojecten

dinsdag 26 juni, 2018

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regio’s investeren 20 miljoen in MaaS-projecten (Mobility as a Service). Samen starten zij zeven regionale pilots, melden de bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. De pilots duren twee  tot drie jaar.

Volgend jaar starten de zeven pilots in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/Leidsche Rijn. De pilots starten regionaal, maar kunnen snel landelijk worden uitgerold. Zowel overheden als betrokken vervoersbedrijven en MaaS-aanbieders investeren in de pilots. Het ministerie van IenW heeft samen met regio’s maximaal 20 miljoen euro beschikbaar voor de co-financiering van de opstartkosten van MaaS-diensten in de pilots.

Wat de bewindspersonen voor ogen staat? “Makkelijk en snel van je huis naar je werk. Overstappen van de trein in de taxi, deelauto of op de fiets. Zonder gedoe en met betrouwbare reisinformatie. Een mooie innovatieve oplossing om onze steden bereikbaar te houden. Niet de manier waarop je reist, maar de reiziger staat centraal.”

Data delen

Het moet uiteindelijk uitmonden in één app waarop het vervoermiddel beschikbaar is wat op dat moment het beste uitkomt: (deel)fiets, ov, taxi of (deel)auto. Met een druk op de knop is duidelijk welke vervoerskaarten, abonnementen of telefoonnummers voor een taxi nodig zijn. Plannen, boeken en betalen moet op diezelfde app. Het actuele reisadvies dat de MaaS-app gaat bieden, is gebaseerd op persoonlijke voorkeuren van reizigers. Het delen van data en transparantie zijn volgens het ministerie onontbeerlijk voor een landelijke uitrol. Verschillende bedrijven zien kansen en hebben aangegeven open te staan voor MaaS en de pilots, schrijft het ministerie.

Download hier de MaaS-brochure

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: MaaS, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat