Business Lease komt met ‘plug and play’ deelautosysteem

woensdag 4 juli, 2018

Business Lease introduceerde gisteren op een bijeenkomst van Automotive Insiders GO Share, een ‘plug & play’ systeem dat iedere leaseauto binnen 2 minuten in een deelauto transformeert. Fleetowners zitten op die manier niet meer ‘vast’ aan deelauto-contracten.

Luuk van Kuik, Intrapreneur Innovatie Lab bij Business Lease, gisteren bij Automotive Insiders

Volgens Luuk van Kuik, Intrapreneur Innovatie Lab bij Business Lease, verlangt zeker de helft van de fleetmanagers tegenwoordig naar deelauto’s als onderdeel van het wagenpark. Maar de implementatie ervan blijft achter. “Minder dan 0,5% van de zakelijke auto’s wordt maar ingezet als deelauto, blijkt uit onderzoek. De implementatie met administratieve rompslomp weerhoudt organisaties ervan.”

Naast die administratieve rompslomp laten ook de hoge investeringskosten en de lange looptijden van deelautocontracten veel organisaties tegenhouden om deelauto’s daadwerkelijk te gebruiken. Terwijl deelauto’s een goede oplossingen zijn, ook al omdat bedrijven hun werknemers een flexibele optie kunnen bieden om van plek a naar b te komen, wat uiteindelijk ook een positief effect heeft op de medewerkerstevredenheid. “Daarnaast optimaliseer je met deelauto’s het wagenpark. De auto’s die je hebt, worden door het delen optimaal gebruikt en heb je over het geheel minder auto’s en parkeerruimte nodig.”

3D-printer

GO Share wil afrekenen met de nadelen onder andere doordat het systeem niet fysiek hoeft te worden ingebouwd. Een 3D-printer maakt op maat een kastje waarin de sleutel exact past en kan worden opgeborgen. Dat kastje wordt bevestigd in de kofferbak van de auto. De bijbehorende app activeert in het kastje een palletje dat op de sleutel drukt om de auto te ontgrendelen. Vergrendelen gaat op dezelfde manier. “Geen gedoe dus meer met een sleuteloverdracht”, aldus Van Kuik.

Via de app kan iedere werknemer een auto reserveren. Daarbij worden de ritten automatisch geregistreerd en geeft de app real time inzicht in zaken als het brandstofniveau – een veel gehoorde ‘klacht’ van ervaren autodelers die soms een bijna lege tank aantreffen, aldus Van Kuik – en de locatie van de auto.

Van Kuik: “Bij de ontwikkeling van GO Share hebben we vooral gekeken naar het gebruikersgemak en de flexibiliteit van het product. Zo is het maandelijks opzegbaar en doordat het systeem fysiek niet is verbonden aan de auto, kan het in elk type auto (lease, huur of eigen beheer) geïnstalleerd worden. De installatie van GO Share kan zelfs door organisaties zelf uitgevoerd worden.”

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Business Lease, GO Share