‘Reistijd belemmert stap naar droombaan’

vrijdag 6 juli, 2018

Eén op de drie werkende Nederlanders heeft een droombaan laten schieten, omdat de reis van woonplaats naar werkplek te veel tijd kostte. Vooral voor werkende Nederlanders met jonge kinderen is woon-werkverkeer een factor bij een baankeuze.

Het is een van de opvallende uitkomsten van de Woon-Werkmonitor 2018 van Easy Way, marktleider binnen chauffeurs- en transportdiensten. Van die werkenden met jonge kinderen zegt bijna driekwart dat de reistijd erg belangrijk is bij het oriënteren op een nieuwe baan. Bijna de helft van deze groep geeft aan een mooie functie zelfs aan zich voorbij te laten gaan als het woon-werkverkeer te veel tijd in beslag neemt.

Daarnaast brengt 64 procent van werkend Nederland de verwachte reistijd, zoals filegevoelige routes, in kaart als zij zich oriënteren op een nieuwe carrièrestap.

Nederlanders zijn behoorlijk veel tijd kwijt aan het woon-werkverkeer, blijkt uit de studie. Zeven op de tien doet dit met de auto. Bijna de helft geeft aan langer dan een half uur onderweg te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat voor 54 procent van de werkenden een (te) lange reistijd het plezier in hun werk substantieel vermindert. Ook onderweg houdt het werk voor velen niet op, aangezien 69 procent van werkend Nederland aangeeft dat zij ook tijdens het reizen soms tot (vrijwel) altijd mobiel bereikbaar zijn voor collega’s en zakelijke relaties.

Volgens Carmen Meertens, Customer Success Manager van Easy Way, kan reistijd een belangrijke factor zijn om geschikt personeel te werven in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. “Als je als werkgever het woon-werkverkeer zo prettig mogelijk maakt, kan dit de aantrekkelijkheid voor potentiële werknemers vergroten. Het inschakelen van een chauffeur kan dan uitkomst bieden, omdat een werknemer tijdens de reis gewoon kan doorwerken. Dat is niet meer alleen weggelegd voor topfunctionarissen, maar óók voor bijvoorbeeld salesmedewerkers die vaak onderweg zijn.”

De Woon-Werkmonitor 2018 is een onderzoek verricht door PanelWizard en brengt de afwegingen en motivaties van 1.129 werkende Nederlanders ten aanzien van het woon-werkverkeer in kaart. Klik hier voor het onderzoek

Categorie: Onderzoek
Labels: Easy Way, Woon-Werkmonitor