Ecotap wint grootste aanbesteding laadpalen

maandag 9 juli, 2018

Ecotap is als winnaar uit de bus gekomen van de tot nu toe grootste aanbesteding in Europa: in 43 gemeenten in Gelderland en Overijssel gaat het laadbedrijf 4.500 laadpunten (2.250 laadpalen) verzorgen. Ze gaan bovendien de goedkoopste stroom leveren van Europa.

Gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu, Europa) van de provincie Overijssel, ‘tekent’ een paal van Ecotap

Laders gaan aan de paal 15 cent per kilowatuur betalen, zo’n beetje de helft lager dan gangbare tarieven. De e-rijder betaalt zo per gereden kilometer een derde van de kosten voor fossiele brandstoffen, stelt het bedrijf. “De omvang van de concessie maakt het mogelijk een lage prijs te bieden”, zegt Bjorn Brands van Ecotap.

Het bedrijf gaat in samenwerking met Allego na de zomer van 2018 van start met aanleg, beheer en onderhoud van de openbare laadpalen in de deelnemende gemeenten. In totaal verviervoudigd het aantal laadpalen in dit gebied. Ook start de grootste praktijkproef naar slim laden. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische auto’s sneller en meer gespreid kunnen geladen worden over de dag op zoveel mogelijk duurzame energie.

Het ‘nieuwe normaal’

Volgens Peter Drenth, Gelders gedeputeerde voor energie en klimaat, wordt met deze toename van het aantal laadpunten elektrisch rijden het ‘nieuwe normaal’. “We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit door minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving.”

Onderdeel van de aanbesteding, die afgelopen november van start ging, is dat Ecotap in samenwerking met Allego in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energie coöperaties.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Allego, Ecotap