Eindejaarsprint registraties door WLTP en Tesla-taks

donderdag 12 juli, 2018

Uit de ING Auto-omzetmonitor over de eerste helft van 2018 blijkt dat er flink meer geld wordt uitgegeven aan nieuwe auto’s. De uitgaven aan volledig elektrische auto’s verdubbelden zelfs naar €0,52 miljard. Maar in september dreigt een terugval, aldus ING. Dit jaar zijn het twee fiscale maatregelen die gaan zorgen voor een eindsprint.

Klik om te vergroten

In totaal is gedurende de eerste helft van 2018 al €1,2 miljard (+17,1%) meer uitgegeven aan nieuwe auto’s dan in de eerste helft van 2017. De gemiddelde aanschafwaarde van nieuw geregistreerde auto’s steeg ook nog eens van ruim €31.400 naar een kleine €32.700. Alleen de dieselverkoop loopt terug; er werd 11% minder aan uitgegeven (totaal €1,6 miljard). Ter vergelijking: van de immer populaire VW Golf werden in de eerste helft van 2018 voor het eerst meer exemplaren verkocht met een volledig elektrische aandrijving (29% van de nieuwe registraties) dan met een diesel (14%).

Bij dat Duitse merk steeg overigens de omzet (inclusief belasting) in nieuw geregistreerde auto’s het sterkst, blijkt uit de omzetmonitor. De marktleider wist in de eerste helft van 2018 een kwart miljard euro (+38%) meer om te zetten dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Kia deed goede zaken (+25%). Bij de ‘premium’ merken blijft BMW aan de leiding. Van de top 10 merken is de gemiddelde aanschafprijs met bijna €62.000 bij BMW het hoogst.

Terugval dreigt later dit jaar

Klik om te vergroten

De positieve trend in de markt lijkt nog even door te zetten, maar vanaf september dreigt een terugval. De WLTP, een nieuwe (strengere) brandstofverbruikstest voor personenauto’s, leidt vanaf september 2018 op veel auto’s tot hogere prijzen. Dit komt omdat in Nederland de BPM belasting op nieuwe auto’s gekoppeld is aan de (gemeten) CO2 uitstoot. De WLTP test resulteert in veel gevallen in een hoger gemeten verbruik en CO2 uitstoot. Er is dan ook een sterke stimulans om auto’s voor september te registreren. Om auto’s toch ook na september tegen lagere prijzen te kunnen leveren, registreren dealers nu extra auto’s en bouwen daarmee voorraden op.

Ook is er nu een run op dure elektrische modellen door de Tesla-taks die in januari 2019 zal gelden. Alles boven een cataloguswaarde van 50K zal belast worden met een bijtelling van 22%. Mede daarom doet Tesla in 2018 goede zaken in Nederland. De verkoop verdubbelde in het eerste half jaar van 2018 en de omzet steeg naar €318 miljoen.

Twee modellen van Tesla bereikten de omzet top 10 naar model. Gemiddeld werd ruim €113.000 per Tesla uitgegeven. Niet op tijd registeren van een Tesla kan zo maar een bijtelling van 460 euro per maand meer betekenen. Overigens profiteert ook de nieuwe elektrische Jaguar I-Pace van deze eindejaarsrun: volgens ING zijn er al 2000 orders geplaatst. Jaguar meldde al eerder extra productiecapaciteit toe te wijzen aan Nederland om nog in 2018 zoveel mogelijk auto’s te kunnen registreren.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: ING Economisch Bureau