Parkeerbarometer 2018: meer autobezoekers in binnenstad

maandag 16 juli, 2018

De aantrekkingskracht van steden neemt toe, ook voor autobezoekers. Zo blijkt althans uit de jaarlijkse Parkeerbarometer. Voor het vijfde jaar op rij parkeren nu meer auto’s in de binnenstad, waar de parkeergarage steeds populairder wordt.

Klik om te vergroten

In de periode 2013-2017 is het gebruik van binnenstedelijke parkeerplaatsen in totaal met ruim 22% gestegen. Niet alleen in grote steden, maar ook kleinere gemeentes hebben te kampen met meer parkeerders.

Volgens de onderzoekers verslaat de stijging van het gebruik van parkeerplaatsen jaar op jaar de consumptie-index van het CBS. Het staat inmiddels ruim boven het niveau van 2008. De parkeerurenindex (2008 = 100) staat in 2017 op 106,3 en de consumptie-index van het CBS staat op 99,9.

Wel vlakt de groei wat af: vorig jaar groeide het met 4% terwijl het een jaar eerder nog 6% was. De afname is het grootst bij de grote gemeentes. Of dit betekent dit dat er een einde gaat komen aan de groeitrend is onduidelijk, stellen de onderzoekers. De autoverkopen stijgen, maar tegelijkertijd zijn er ook een groter aantal deelauto’s en stijgt het fietsgebruik.

Een lichtpuntje noemen de onderzoekers het stijgende gebruik van parkeergarages. Sinds 2008 is dit met 39% toegenomen, terwijl het parkeren op straat juist met 15% is afgenomen.

De Parkeerbarometer is een onderzoek van Spark en de Erasmus Universiteit Rotterdam naar het gebruik van parkeerplaatsen in 27 binnensteden.

Categorie: Parkeren
Labels: Parkeerbarometer