BMW NL compenseert stijgende bpm door WLTP

donderdag 19 juli, 2018

Door de nieuwe WLTP-homologatie stijgt de gemeten CO2 uitstoot, ook bij BMW modellen. Dat maakt auto’s duurder vanwege de stijgende BPM. De Nederlandse importeur van het Beierse merk heeft besloten deze stijging voor een groot deel van het modelgamma te compenseren.

Pieter Nota, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG

Eerder bleek uit de ING Auto-omzetmonitor dat de WLTP, die wordt ingevoerd vanaf september, leidt tot een soort eindejaarsrun. De onderzoekers zien een sterke stimulans om auto’s voor september te registreren. Om auto’s toch ook na september tegen lagere prijzen te kunnen leveren, registreren dealers en leasemaatschappijen nu extra auto’s en bouwen daarmee voorraden op.

Volgens BMW komt dit voornamelijk omdat de verantwoordelijke instanties niet tijdig hebben geanticipeerd op de veranderingen. Zo wachten partijen op een WLTP-BPM omrekentabel die waarschijnlijk pas na volgend jaar zomer wordt geïntroduceerd.

Leasebudget

BMW wil haar klanten niet confronteren met hogere prijzen en kiest daarom voor compenseren. Overigens zegt de importeur dat het grootste deel van het gamma de nieuwe testprocedure heeft doorlopen. Een paar weken eerder maakte Mazda bekend het hele gamma ‘WLTP-proof’ te hebben. Dat hogere prijzen leiden tot een beperking van het leasebudget – en dat leaserijders daardoor minder keuze hebben in het uitzoeken van een leaseauto – daar waarschuwde VZR vorige week nog voor.

Volgens Pieter Nota, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, biedt BMW niet alleen nu al een breed gamma modellen die WLTP zijn getest, maar ook die al voldoen aan de emissienorm Euro 6d TEMP. Inmiddels voldoen al ongeveer 190 varianten aan de emissie-eisen van Euro 6d TEMP, de nog striktere norm die vanaf 1 september 2019 van kracht is. Daaronder vallen zowel benzine- als dieselversies en modellen van BMW M, BMW i en BMW iPerformance.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: BMW, WLTP