Kwart volledig elektrische auto’s gaat mee op vakantie

maandag 30 juli, 2018

Zo’n 27 procent van de volledig elektrische auto’s wordt ook voor de vakantierit gebruikt, heeft Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onderzocht. De meerderheid (81 procent) van de elektrische rijders heeft voor de vakantie een tweede (bovengemiddelde) auto beschikbaar.

VZR deed het onderzoek onder ruim 1.500 zakelijke rijders. Het gros (68 procent) neemt de (conventionele) leaseauto mee op vakantie. VZR geeft de berijder hierin groot gelijk; een berijder besteedt immers gemiddeld 8% van zijn nettosalaris aan bijtelling. Dat is fors, zegt VZR-voorzitter Jan van Delft. “Zolang de bijtelling niet variabel is – iets waarvoor de VZR zich al jaren hard maakt – is het logisch dat de auto, waar bijtelling voor betaald is, maximaal wordt gebruikt.”

Klik om te vergroten

Overigens kan de zakelijke rijder de brandstofkosten in het buitenland, die doorgaans de berijder zelf betaald, worden afgetrokken van de bijtelling. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. Van Delft: “De werkgever kan dit verwerken in de salarisadministratie. Voorwaarde is wel dat dit vooraf expliciet met de werkgever overeengekomen moet zijn via de autoregeling.”

Dat de volledig elektrische auto niet mee wordt genomen op vakantie, heeft alles te maken met het ontbreken van een goede oplaadinfrastructuur in Europa en de beperkte actieradius van deze auto’s, weet VZR. Daarnaast is de caravan vaak geen optie voor berijders van een elektrische auto. Uit het onderzoek is bovendien niet gebleken dat EV-rijders vaker in eigen land blijven of het vliegtuig nemen. Daarentegen heeft 81% van de berijders met een elektrische auto een tweede auto in het gezin. Dit is meer dan bij de niet-elektrische rijders. Zij hebben dus vaak een alternatief. Het valt op dat de tweede auto van berijders van een elektrische auto, een bovengemiddelde auto ter beschikking hebben voor hun vakantie, zoals een BMW, Audi of Land Rover.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: VZR