Green Deal Autodelen krijgt vervolg

vrijdag 10 augustus, 2018

De doelstelling van 100.000 deelauto’s in 2018 is niet gehaald, toch krijgt het initiatief Green Deal Autodelen een vervolg. Volgens de 36 deelnemende organisaties zit het werk er nog niet op om autodelen uit de niche te krijgen.

Zo’n drie jaar geleden ging de Green Deal Autodelen van start, een publiek-private samenwerking met als doel om autodelen te versnellen met diverse partijen, waaronder acht gemeenten, autodeelaanbieders, ANWB, BOVAG, verzekeraars, de Rijksoverheid en milieuorganisaties. Het doel was ambitieus: 100.000 deelauto’s dit jaar. Afgelopen oktober riepen de initiatiefnemers vooral leasemaatschappijen en werkgevers op werk te maken van deelauto’s. Want vooral in de zakelijke markt stokt het aantal deelauto’s.

Het aantal is nu blijven steken op 30.697 auto’s, ver onder de doelstelling. Hoewel de officiele telling volgende maand wordt verwacht. Volgens Marjolein Demmers, voorzitter van de stuurgroep en directeur Natuur & Milieu, is een veel steviger inbedding nodig in het beleid om de potentie van autodelen nu verder te verzilveren in termen van klimaatwinst, ruimtewinst en goede toegang tot vervoer. Bovendien: “De weg ernaartoe was altijd het echte doel van de samenwerking, het versnellen van de beweging door samenwerking.”

De huidige doelstelling van de 100.000 deelauto’s wordt niet losgelaten maar verlengd. Hoe dit vervolg er precies uit gaat zien en wie (weer) zal ondertekenen, wordt na de zomer bekend gemaakt.

Categorie: Huur & Deelauto's
Labels: Green Deal Autodelen, Natuur en Milieu