Volkswagen zet vaart achter digitale transformatie

vrijdag 24 augustus, 2018

Volkswagen WE moet het eigen overkoepelende digitale ecosysteem van het automerk worden. De voertuigen worden daarin digitale ‘devices’ op wielen. Vanaf 2020 wordt het complete modelprogramma van Volkswagen dan ook connected.

Gisteren was de persconferentie van Volkswagen waarop het nieuwe digitale ecosysteem Volkswagen WE officieel werd geïntroduceerd. Eerder deze zomer werd het al aangekondigd als nieuw digitaal deelplatform.

Software en de daaraan verbonden diensten worden een steeds belangrijker onderscheidend element voor auto’s, stelt Volkswagen. Daarom moet de auto op bepaalde punten opnieuw worden uitgevonden. Bij Volkswagen staat een sterk vereenvoudigde IT-architectuur daarbij centraal. Deze debuteert in 2020 in de elektrisch aangedreven I.D.-familie. In plaats van circa 70 aansturingsunits met software in een Volkswagen is er dan sprake van slechts enkele computers met één programmeertaal.

In de toekomst komt de software bovendien uit één bron: het Volkswagen Operating System (vw.OS). De scheiding van hard- en software maakt het eenvoudiger om updates door te voeren, stelt de autofabrikant. Ook is het een belangrijke nieuwe stap op weg naar autonoom rijden.

Jaarlijks 5 miljoen nieuwe voertuigen

Onder de noemer Volkswagen WE zijn consumenten in de ogen van VW in staat de Volkswagen-beleving te combineren met hun digitale leefwereld. Volkswagen moedigt daarbij externe partijen aan om met hun eigen toepassingen bij te dragen aan een sterke community. Het systeem moet zo open en toegankelijk mogelijk zijn. De ruggengraat van het ecosysteem voor de complete Volkswagen Groep is het voornamelijk cloud-gebaseerde One Digital Platform. Dit verbindt de auto, de klant en alle diensten. Door de koppeling met de eigen IT-architectuur kunnen klanten profiteren van diensten van Volkswagen of van externe partijen, die ook aangesloten zijn.

Vanaf 2020 moeten alle auto’s die van de band rollen dan ook ‘connected’ zijn. Dat betekent dat jaarlijks 5 miljoen nieuwe voertuigen onderdeel worden van het Internet of Things. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat Volkswagen gedurende de complete levenscyclus van het voertuig in contact blijft met de berijder en de klant voorziet van passende oplossingen.

De ambities van VW op dit vlak zijn groot: het merk wil in 2025 een toonaangevende rol in de nieuwe auto-industrie spelen, innovatieve mobiliteitsoplossingen opzetten en marktleider zijn op het gebied van e-mobility. Volkswagen investeert dan ook circa € 3,5 miljard in het digitaliseringsoffensief.

Categorie: Blackbox / Telematica
Labels: Volkswagen WE