84 procent van Nederlanders onbekend met WLTP

maandag 3 september, 2018

Maar liefst 84 procent van de Nederlandse automobilisten heeft nooit van de WLTP gehoord en weet dus niet waarom veel auto’s duurder zijn vanaf 1 september. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Toyota heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau DirectResearch.

Uit de whitepaper van Arval waarin het onder andere de gevolgen schetst van WLTP voor bijvoorbeeld de autoregeling met een CO2-grens. Klik hier om de laatste WLTP-berichten in te zien

Ook na een beknopte toelichting over de nieuwe testmethode voor brandstofverbruik blijft nog veel onduidelijk. Wel blijkt dat de meeste mensen het prima vinden dat brandstofverbruikstests strenger worden, maar 80 procent van hen vindt dat de staatskas hierdoor geen extra BPM-inkomsten mag krijgen. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 7 van de 10 automobilisten het belangrijk vinden dat auto’s zo min mogelijk CO2, stikstof en fijnstof uitstoten.

Inmiddels hebben een aantal merken aangegeven volledig WLTP-proof te zijn, waaronder Mazda, Opel en Toyota. BMW compenseert de stijgende BPM door WLTP, liet de importeur van de zomer weten.

WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) resulteert vaak in een hoger testcijfer voor brandstofverbruik, dat direct is gekoppeld aan de CO2-uitstoot. In Nederland is deze CO2 vervolgens volledig gekoppeld aan de Belasting Personen Motorvoertuigen (BPM). Ergo hoe hoger de CO2-uitstoot van een auto, hoe meer BPM-inkomsten voor de staatskas.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Toyota, WLTP