Bijtelling fiets van de zaak wordt 7 procent

maandag 10 september, 2018

De bijtellingsregels voor de fiets van de zaak wordt vereenvoudigd en gaat naar 7 procent. Dat meldt RTL nieuws vandaag. Branchepartijen als VNA en RAI vereniging reageren positief.

Het percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, dat is opgenomen in het Belastingplan 2019. Op Prinsjesdag zal de maatregelen officieel worden gepresenteerd. RAI Vereniging, ANWB, de Fietsersbond, Natuur & Milieu, BOVAG en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) pleiten al langer voor een meer fietsvriendelijk fiscaal beleid, vooral voor woon-werkverkeer.

Het fietsgebruik in Nederland krijgt met de nieuwe maatregelen een flinke stimulans, denken de branchepartijen. Verwacht wordt dat met name de elektrische bedrijfsfiets hierdoor extra in de belangstelling van werkgevers komt te staan. “Hiermee krijgen werkgevers een middel in handen om de (elektrische) fiets serieus in te kunnen zetten in hun mobiliteitspakket. Een mooie opmaat naar minder files, CO2 reductie en een positieve bijdrage aan de volksgezondheid”, aldus Renate Hemerik, directeur VNA.

Januari 2020

Met de vereenvoudiging komt een einde aan de onduidelijkheid over de huidige bijtellingsregeling. Deze is dusdanig complex en op vele manieren uitlegbaar, dat maar weinig werkgevers een zakelijke fietsregeling voor hun werknemers aanbieden. Volgens de organisaties kunnen de maatschappelijke baten van deze fiscale regeling oplopen tot zo’n 54 miljoen euro per jaar; 44 miljoen euro aan maatschappelijke baten en ruim 10 miljoen aan belastingopbrengsten.De fiscale fietsregeling maakt onderdeel uit van het Belastingplan 2019 en wordt in het najaar met de Tweede Kamer besproken. Na akkoord van de Tweede Kamer wordt de wet in 2019 geïmplementeerd en treedt vanaf januari 2020 in werking.

VNA heeft een voorbeeldberekening gemaakt van de maandelijkse en jaarlijkse kosten voor het privé gebruik van de zakelijke fiets bij 7 procent bijtelling:

 

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: RAI Vereniging, VNA