VNA schrikt van NZO-cijfers verkeersveiligheid

vrijdag 28 september, 2018

Uit het gisteren gepubliceerde Nationaal Zakenauto Onderzoek (NZO) blijkt dat verkeersveiligheid een hogere prioriteit verdient bij leasemaatschappijen, werkgevers en werknemers. De zakelijke rijder blijkt namelijk geen model-automobilist.

Ruim 70 procent van de zakelijke rijders rijdt regelmatig te hard, een derde geeft aan dat het lastig is om de smartphone te negeren en 88% vindt zichzelf een veiligere weggebruiker dan gemiddeld. Bovendien blijkt dat bijna 50% van de respondenten ADAS (advanced driver assistance systems) zoals lane departure warning en en lane keeping aid wel eens of altijd uitzet. Inmiddels stelt wel 13% van de bedrijven eisen aan de aanwezigheid van bepaalde rijtaakondersteunende systemen. Vooral de aanwezigheid van (adaptive) cruise control, live-navigatie en emergency brake worden dan verplicht gesteld. Dat laatste systeem is overigens altijd geactiveerd.

Renate Hemerik, directeur VNA, zegt in een reactie geschrokken te zijn van de cijfers in dit NZO en het feit dat 50% van de berijders regelmatig de systemen uitzet. “Verkeersveiligheid verdient een hele hoge prioriteit. Breed in de maatschappij, maar zeker ook bij de VNA, haar leden, werkgevers en werknemers. We moeten onze verantwoordelijkheid oppakken. Leaserijders rijden gemiddeld drie keer zoveel kilometers dan een andere weggebruikers, dus er is veel winst te behalen!”

Leasemaatschappijen kunnen, volgens Hemerik, leaserijders en werkgevers beter informeren over de inzet van ADAS-systemen en het nut ervan. Ook wat betreft afleiding in het verkeer is er winst te behalen. Hemerik: “Het feit dat een derde van de berijders aangeeft dat het lastig is om de smartphone te negeren, duidt op het verslavende effect van de smartphone. Wat mij betreft moeten we heel snel naar een nieuwe sociale norm ten aanzien van afleiding in het verkeer en specifiek het gebruik van de smartphone.”

Vorig jaar bleek uit onderzoek van TomTom Telematics dat het smartphonegebruik achter het stuur werkgevers wel degelijk verontrust.

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: Nationaal Zakenauto Onderzoek, VNA