Geen ontheffing B-rijbewijs elektrische personenbus

donderdag 11 oktober, 2018

Europa verleent geen ontheffing om volledig elektrische personenbusjes met een gewicht van meer dan 3.500 kg met een B rijbewijs te besturen. “Een onbegrijpelijk besluit, want het goederenvervoer krijgt deze ontheffing wel”, stellen RAI Vereniging en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

Met de aanstaande introductie van volledig elektrische bestel- en personenbussen neemt het ledig gewicht van een busje door de accu’s met een paar honderd kilo toe waardoor het maximaal geladen gewicht boven de 3.500 kg uitkomt. Om de introductie en het gebruik van elektrische bestelbussen te stimuleren, verleent de Europese Commissie Nederland daarom een ontheffing tot een maximaal geladen gewicht van 4.250 kg voor een periode van 5 jaar. Deze ontheffing geldt echter alleen voor goederenvervoer en niet voor personenvervoer.

RAI Vereniging en KNV hebben geen enkel begrip voor dit besluit. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: ”Dit besluit staat haaks staat op het gezamenlijk streven om zowel de klimaat- als luchtvervuilingsproblemen terug te dringen.”

Producenten worden in de EU verplicht om de uitstoot van busjes te verminderen en vervoerders krijgen bij steeds meer aanbestedingen van personenvervoer de taak om emissieloos te vervoeren. Van Eijck: “Omdat alle op de markt beschikbare elektrische personenbusjes geladen een gewicht van boven de 3.500 kg hebben, kunnen veel vervoerders nu niet aan hun verplichting voldoen. “Tenzij zij hun chauffeurs massaal naar rijles sturen om een aanvullend D rijbewijs te halen” stelt KNV voorzitter Bertho Eckhardt: “Dat zou betekenen dat het werk van een kleine 15.000 chauffeurs binnen het zorg- en leerlingvervoer abrupt stil komt te liggen.”

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: KNV, RAI Vereniging