Leaserijder tankt steeds minder vaak langs de snelweg

maandag 22 oktober, 2018

Uit de nieuwe uitgave van Tankstations in Cijfers van BOVAG blijkt dat er momenteel meer onbemande dan bemande tankstations in Nederland zijn. En die eerste categorie wordt ook steeds vaker bezocht door leaserijders.

In de afgelopen vijftien jaar is het aantal onbemande locaties verviervoudigd, van 575 medio 2003 tot 2.098 begin dit jaar. Het totale aantal tankstations nam in die periode met 2,7 procent af tot 4.121.

Volgens de nieuwste cijfers van de BOVAG, vandaag gepubliceerd, verdwijnt bovendien klassieke kleinschalige ‘winkeltje’ bij de pomp in hoog tempo. Bij de bemande tankstations verrijzen steeds meer volwaardige gemakswinkels: in 2003 waren dat er nog 293 en sindsdien steeg dat aantal met twee derde naar 485 begin 2018. In de afgelopen zeven jaar verdubbelde bovendien het aandeel van grote shops van bijna 8 naar bijna 15 procent. Intussen zijn er ruim 300 van zulke tankstationwinkels met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter.

Verplicht door werkgever

Maar de hoge brandstofprijzen doen automobilisten uitwijken naar de onbemande pomp. De verschillen in prijzen kunnen volgens Jan-Reint Vink van Travelcard oplopen tot 20 cent per liter, in een extreem geval zelfs tot 26 cent. “Reken eens uit hoeveel je dan bespaart op jaarbasis.”

Volgens Vink letten ook steeds meer leaserijders, al dan niet verplicht door hun werkgever, op de kosten. Van de 14.000 kaarthouders van Travelcard tankte in 2010 nog ruim 23 procent langs de snelweg, nu is dat aantal gedaald tot 14 procent. Travelcard krijgt volgens Vink ook steeds meer aanvragen van werkgevers om snelwegstations te blokkeren op de tankpas.

Categorie: Brandstof- & mobiliteitskaarten
Labels: BOVAG, TravelCard