Staatssecretaris benoemt 11 werkgevers als fietsambassadeur

maandag 5 november, 2018

Elf grote werkgevers gaan zich, samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), actief inzetten om meer werknemers uit de auto op de fiets te krijgen. De 11 ‘fietsambassadeurs’ moeten in de praktijk laten zien hoe je medewerkers stimuleert te fietsen.

Eén van de 11 fietsambassadeurs is het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat maakte eind vorige week bekend dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10% van hun medewerkers uit de auto op de fiets naar het werk willen hebben. Op dit moment komen ongeveer 30.000 medewerkers van deze ziekenhuizen met de auto naar het werk.

Staatssecretaris Van Veldhoven is blij met deze start. Zij wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen. “Meer dan de helft van de mensen woont binnen 15 kilometer van hun werk. Prima te doen met de gewone fiets of e-bike.” Van Veldhoven investeert met provincies, stadsregio’s en gemeenten een kwart miljard in nieuwe fietsroutes en stallingen. Ook wordt het leasen van een fiets vanaf 1 januari 2020 aantrekkelijker gemaakt.

Fietsenmakers op kantoor

Het Universitair Medisch Centrum Groningen trekt, naar eigen zeggen, alle mogelijkheden om fietsen aantrekkelijk te maken uit de kast. Voorbeelden van de gerichte maatregelen zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadpalen voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

De 11 fietsambassadeurs vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast het UMCG om a.s.r., Amega groep, Efteling, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel en Zalsman.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Fiets van de zaak, leasefiets, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat