Volgende week dinsdag: filevrije dag!

dinsdag 6 november, 2018

Op initiatief van een groep van belangenorganisaties, bedrijven en particulieren is dinsdag 13 november 2018 uitgeroepen tot Filevrijedag. De oproep, die meer dan 100.000 mensen bereikt, roept op om die dag de auto te laten staan.

Mensen zijn zelf de file. Althans, minstens 4 meter daarvan. Dat is het standpunt van een bont gezelschap aan initiatiefnemers van wat de eerste editie moet worden van de filevrijedag. Volgens de organisatie kunnen mensen dankzij de opkomst van mobiele werkplekken, de cloud en de juiste soft- en hardware overal werken. “Elke ochtend en avond stapt ruim 60% van de werkende Nederlanders in de auto, om vervolgens hun dagen te vullen met telefoontjes, mailtjes en ander werk dat achter een laptop gedaan kan worden.”

Uit een onderzoek van een van de initiatiefnemers, Dutch IT-channel, blijkt dat bij 94% van de Nederlandse organisaties flexibel werken is toegestaan. Nu gaat het dus alleen nog een cultuurverandering. “Het is net als met stoppen met roken op kantoor. Dat was eerst raar en nu zou het totaal vreemd zijn om het wel nog te doen.“

De Filevrijedag is specifiek op 13 november georganiseerd omdat die dag, volgens de statistieken, de drukste filedag is. Tijdens de dag worden er tal van activiteiten georganiseerd waaronder de open dag van de flexkantoren HNK en Tribes. Mensen kunnen op die dag gratis terecht. Voor meer info zie www.uitdefileaanhetwerk.nl.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) kwam vorige week met alarmerende cijfers over het toenemende reistijdverlies vanwege files.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: Filevrijedag