Toyota geeft 5.680 Fuel Cell patenten vrij

woensdag 7 januari, 2015

Toyota gaat 5.680 patenten op het gebied van Fuel Cell technologie ter beschikking stellen zonder daarvoor royalty’s te vragen. Een groen gebaar, zegt Toyota. Het wil op deze manier de introductie van brandstofcel technologie over de hele wereld stimuleren.

Toyota_fuellcellToyota heeft dit gisteren bekend gemaakt op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Eind 2014 onthulde Toyota de Mirai; de eerste in serie geproduceerde Fuel Cell auto.

Met het initiatief hoopt Toyota de deur open te zetten naar een wereld waarin waterstof als schone, alternatieve brandstof een belangrijke rol zal gaan spelen. Waterstof is emissieloos te produceren, kan – net als benzine en diesel – in enkele minuten worden getankt en heeft alleen waterdamp als uitstoot.

De patenten worden ook vrijgegeven in het besef dat de autobouwer het niet allemaal zelf kan. Volgens Toyota is er een ‘ongebreidelde inspanning’ noodzakelijk, om nog maar te zwijgen van een grensverleggende samenwerking tussen autofabrikanten, regeringen, overheden, academici en energiemaatschappijen. Ook als het gaat om de uitrol van waterstofinfrastructuur.

In totaal gaat het dus om 5.680 wereldwijde patenten die Toyota na decennia van research achter gesloten deuren nu vrijgeeft. Stuk voor stuk hebben ze betrekking op brandstofceltechnologie of zijn hier nauw verwant aan. Sommige hebben zelfs direct te maken met de onlangs gepresenteerde Toyota Mirai, de eerste Fuel Cell auto die afgelopen maand in serieproductie is gegaan.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: Toyota