‘Beter rijden’ als proef voor betere doorstroming

woensdag 28 november, 2018

In Rotterdam gaan drie partijen het komende jaar aan de slag om automobilisten te voorzien van advies en feedback over hun rijgedrag. De proef moet leiden tot inzichten of automobilisten te verleiden zijn tot ander rijgedrag, en of dat invloed heeft op een betere doorstroming.

De drie partijen zijn Flitsmeister, Locatienet en SD-Insights. Zij zijn de winnaars van de uitvraag van  De Verkeersonderneming eerder dit jaar. Het was een oproep aan marktpartijen om met het rijgedrag van automobilisten aan de slag te gaan.

Advies over op welk moment in of uit te voegen, een waarschuwing als verkeer voor jou afremt en achteraf feedback over jouw rijgedrag tijdens de rit; het is een greep uit de tools die Flitsmeister, Locatienet en SD-Insights gaan aanbieden in de Rotterdamse regio.

Flitsmeister geeft automobilisten straks (gesproken) adviezen over het gebruiken van het weefvak op de A16 (nabij de Van Brienenoordbrug). Ook waarschuwen zij gebruikers wanneer verkeer voor hen afremt. Automobilisten krijgen na hun rit feedback op hun rijgedrag door middel van animaties. Locatienet maakt gebruik van Onderweg. Dit is een plug-in die te gebruiken is in combinatie met onder andere Google Maps en Waze. Mensen kunnen hun favoriete apps blijven gebruiken en toch rij-adviezen ontvangen. Ze maken daarbij gebruik van subtiele beinvloedingsacties en geven deelnemers vooraf en tijdens de rit instructies. Achteraf krijgen gebruikers feedback op hun gereden rit.

SD-Insights is al langer aan de slag met het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs. In deze uitvraag richten zij ook op het rijgedrag van chauffeurs rondom weefvakken in de Rotterdamse regio en bij stoplichten. Alle partijen leveren daarnaast geanonimiseerde data aan De Verkeersonderneming om zo de inzichten op het gebied van rijgedrag te verbeteren.

Uit een eerdere proef van De Verkeersonderneming bleek dat dat de infrastructuur van invloed is op ‘hoe’ er gereden wordt. Automobilisten zelf vinden dat het rijgedrag van grote invloed is op de doorstroming.

De winnende partijen en De Verkeersonderneming werken een jaar met elkaar samen in dit project. Het is ook mogelijk voor andere partijen om zich nog in te schrijven.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: De Verkeersonderneming