VZR start petitie tegen rekeningrijden

dinsdag 18 december, 2018

Geen rekeningrijden maar wel betalen naar gebruik door een variabele bijtelling per kilometer. Dat is de inzet van de petitie die de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) vandaag start.

Volgens VZR zijn zakelijke rijders in meerderheid tegen een plaats- en tijdafhankelijke belasting met een verplicht registratiesysteem. Het zijn ook deze 1.3 miljoen zakelijke rijders die tussen 07:00 en 19:00 uur het verkeersbeeld bepalen. En ze staan niet bepaald voor de lol in de file. “De overheid wil met rekeningrijden kunnen sturen, wanneer je op welke snelwegen rijdt. Sturing is hierin niet nodig vinden zakelijke rijders. Zakelijke rijders zijn tegen verplichtingen en controles, en hoe zit het met de privacy? Het gevoel van vrijheid is voor een berijder erg belangrijk”, aldus VZR.

De belangenclub zegt daarentegen het betalen van bijtelling per kilometer uitgebreid te hebben onderzocht en er zijn kant-en-klare plannen voor het draaien van pilots om te komen tot implementatie. Ook in de mobiliteitsalliantie zou er breed draagvlak zijn onder private partijen om de bijtelling variabel te maken. “Vanwege het privé-gebruik van de zakelijke auto wordt er bijtelling betaald. Het frappante hieraan is dat je maandelijks één bedrag betaalt en dat er geen rekening gehouden wordt met het daadwerkelijk aantal privé-kilometers dat je rijdt. Als je minder rijdt, dan zou je minder bijtelling moeten betalen. Betalen naar gebruik dus.”

Met de petitie vraagt VZR om een eerlijkere manier voor het belasten van de zakenauto. Het zal in Den Haag worden aangeboden aan de Ministers van I&M en Financiën. VZR roept berijders op deze petitie te tekenen op www.vzr.nl.

Categorie: Fiscaal
Labels: VZR