Stern Groep zoekt koper voor leaseportefeuille

vrijdag 21 december, 2018

Stern Groep, een van ’s lands grootste dealerholdings, wil zijn leaseportefeuille onderbrengen bij een nieuwe leasepartner. Die partner moet dan wel de verkoop, reparatie en onderhoud, schadeherstel en verhuur via de Stern-bedrijven laten verlopen.

Stern maakte gisteren zijn nieuwe strategisch plan voor 2019 – 2022 aan investeerders en analisten bekend. Belangrijk onderdeel van dit plan is de zoektocht naar een strategische partner voor de leaseactiviteiten met als voorwaarde wederkerige voordelen.

Directievoorzitter Henk van der Kwast van Stern Groep

Al eerder deed Stern dit met de eigen verzekerings- en financieringstak Stern Finance. Die werd verkocht aan Bovemij. Stern bleef nadien onder eigen label financieringen en verzekeringen aan consumenten en bedrijven verkopen. Bovemij wist zich door de gemaakte afspraken verzekerd van een zekere stroom nieuwe contracten en Stern kon blijven rekenen op sturing van onder meer de schadeherstelwerkzaamheden naar het eigen herstelnetwerk.

15.000 contracten

De leaseportefeuille van Stern bedraagt ruim 15.000 contracten (volgens de Lease Top-100 van Aumacon). Ondanks de relatief hoge autonome groei van de eigen leaseportefeuille in de afgelopen jaren, is de directie ervan overtuigd dat Stern niet op eigen kracht een omvang van voldoende betekenis kan ontwikkelen in relatie tot de overige activiteiten van de groep. In de leasemarkt is een versnelling van de eerder ingezette consolidatie gaande door overnames, fusies en de groeiende populariteit van private lease. “Door het consolidatieproces zullen steeds minder partijen grip hebben op het deel van het wagenpark in Nederland dat voor Stern relevant is. Om zijn grip op dit deel van het wagenpark vast te houden en te vergroten ziet Stern grote voordelen van een intensieve samenwerking met een strategische partner in leasing die belang heeft bij een dealergroep met een aanzienlijk netwerk van vestigingen, veel toonaangevende merken en direct contact met een grote klantengroep”, aldus Stern in zijn verklaring.

Overigens zijn er, volgens Stern, al de nodige positieve verkennende gesprekken geweest met partijen. Wie dat zijn, wil het beursgenoteerde bedrijf niet zeggen.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Stern