Probeeracties elektrische fiets nog altijd succesvol

vrijdag 4 januari, 2019

Uit een analyse van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland blijkt dat e-bike probeeracties, waarbij automobilisten een week lang een e-bike mogen uitproberen voor hun woon-werkverkeer, nog altijd aanslaan. Door uitproberen sneuvelen vooroordelen.

De afgelopen 5 jaar organiseerde Bereikbaar Haaglanden en Rijnlanden elk jaar een e-bike probeeractie specifiek voor automobilisten. De actie heeft tot doel om hen op een laagdrempelige manier een week lang kennis te laten maken met deze fiets. “In het begin deden we dat vooral omdat het een relatief nieuw vervoermiddel was. Het idee was dat we deze actie 2 of 3 jaar zouden organiseren en dat daarna iedereen wel zou weten hoe een e-bike werkt en wat die kan betekenen. Niets blijkt minder waar,” zegt Roel Lenoir van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. “We merken dat we ieder jaar een nieuwe doelgroep aanboren van een paar honderd automobilisten.”

Altijd wind mee

Uitproberen blijkt een goede, laagdrempelige stap naar ander gedrag, stelt de analyse van de bereikbaarheidsclub nu. Door het uitproberen sneuvelen bovendien een groot aantal vooroordelen: zo regent het niet altijd in Nederland, valt het met de wind op een e-bike erg mee – sterker nog, e-fietsen voelt als altijd wind mee – en kom je na het fietsen niet bezweet aan. En last but not least: de reis naar het werk met de e-bike is betrouwbaar en snel. Vertragingen ontbreken en zoeken naar een parkeerplek is niet meer nodig.

“De helft van alle deelnemers aan de probeeractie wil blijven fietsen en zegt een e-bike aan te gaan schaffen, meldt Lenoir. En wat belangrijk is, het blijft niet bij goede voornemens. Deelnemers aan de probeeractie worden na 6 maanden nog eens bevraagd en dan blijkt dat er daadwerkelijk e-bikes zijn aangeschaft.”

Naast de e-bike wordt ook de speedpedelec en de elektrische vracht- en bakfiets aan de actie toegevoegd. Daarnaast ziet Lenoir dat steeds meer grote werkgevers worden geïnspireerd een eigen fiets-probeeractie te organiseren.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Bereikbaar Haaglanden