CBS: ov en autokosten meer dan gemiddeld gestegen

dinsdag 8 januari, 2019

In november 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009. In diezelfde periode stegen de autokosten met een vergelijkbare 22 procent. Dat is meer dan de gemiddelde stijging van de consumentenprijzen, die bedroeg namelijk 15 procent.

Klik om te vergroten

Het CBS deed onderzoek naar de prijsontwikkeling van ov en autokosten. Die zijn beiden dus flink gestegen. Van de autokosten was eind 2018 de verzekering met 45 procent het meest gestegen ten opzichte van 2009. Daarna volgde parkeren met een prijsstijging van 27 procent. Het aandeel van deze posten in de totale kosten van autorijden is echter niet groot. Autokosten bestaan voor een derde uit brandstofkosten. Daarnaast maken aanschaf, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld deel uit van de autokosten.

Maar de meest recente ontwikkelingen, zoals de prijsdaling van brandstof in december en de zojuist doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn echter niet in deze cijfers meegenomen. De komende maanden zal het CBS over de actuele ontwikkelingen opnieuw rapporteren.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: CBS