AutoDisk lanceert website What The Range?

woensdag 9 januari, 2019

Zo’n 25 vol-elektrische auto’s prijken momenteel op de nieuw gelanceerde website WhatTheRange van automotive softwarebedrijf AutoDisk. De website moet niet alleen een beeld geven van alle actuele en te verwachten elektrische auto’s op de Nederlandse markt, maar ook van hun (reëel) verbruik.

Klik om naar de website te gaan

Naast de WLTP-waarde, die in de praktijk al beter kloppen dan het ‘oude’ NEDC, publiceert AutoDisk op de website ook een ‘praktisch’ gebruik. Dat is, volgens eigen berekeningen, de verwachte actieradius van een elektrische auto. Een verbruik dat soms ook is getest. Hierbij probeert het softwarebedrijf vooral een reëler beeld te geven van de werkelijkheid.

Kosten per kilometer

Behalve dit praktische verbruik wordt ook per auto de kosten per kilometer berekend, de geschatte restwaarde, de ROB-kosten, de laadtijden en zelfs het verschil in verbruik tussen zomer en winter. De kosten van het verbruik per kilometer van bijvoorbeeld de Hyundai KONA Electric bedragen ongeveer 4 cent. Dit is 8 cent minder dan een vergelijkbare benzine auto in het lower SUV segment, waar het werkelijk verbruik ongeveer 11 cent per kilometer is. Dus wanneer je 35.000 kilometer per jaar rijdt kan de besparing oplopen tot € 2.732,- ten opzichte van een benzine auto in dit lower SUV segment.

En de Jaguar I-Pace die vorige maand de verkoopranglijst aanvoerde? Die kost 5 cent per kilometer terwijl er met een brandstof gestookte evenknie al snel 16 cent moet worden neergeteld. De besparing loopt op tot ruim 3.700 euro per jaar bij 35.000 kilometer.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: AutoDisk, WhatTheRange