Elektrische (deel)scooters bestormen de markt

maandag 14 januari, 2019

In Amsterdam en Rotterdam zijn de groene Felyx-deelscooters al redelijk ingeburgerd, in maart volgt ook Den Haag met 200 scooters. En ook de AppScooter van het Nederlandse Etergo, dat prijzen won op de techbeurs CES in Las Vegas, komt dit jaar op de weg.

De cockpit van de AppScooter van Etergo

Scooters passen goed in steden waar veel mensen verblijven binnen een relatief kleine ruimte. Wat dat betreft is er in ons land genoeg ruimte voor deelconcepten met elektrische scooters, vertelde medeoprichter Quinten Selhorst van Felyx al eerder in de media. Het bedrijf startte in 2017 in Amsterdam, later volgde Rotterdam. In totaal rijden er daar zo’n 400 scooters rond. Den Haag volgt in maart en ook Eindhoven staat in de belangstelling bij dit deelscooterbedrijf. De komende twee jaar moeten er enkele duizenden deelscooters in Nederland rondrijden. Felyx biedt gedeelde elektrische scooters aan op ritbasis, voor 0,30 eurocent per minuut.

Het bedrijf krijgt straks concurrentie van Etergo, voorheen bekend als Bolt Mobility. Hun AppScooter wordt ook wel de Tesla van de tweewielers genoemd. Net als de Tesla kan die bijvoorbeeld op afstand een update krijgen: de e-scooter ‘draait’ op het Android besturingssysteem. Voor muziek en navigatie heeft de scooter een groot touchscreen dat met beide handen aan het stuur kan worden bediend. De actieradius moet zo’n 240 kilometer bedragen.

Etergo sleepte vorig week op de internationale techbeurs in Las Vegas twee prijzen in de wacht. Het versloeg daarbij twee andere Nederlandse deelnemers: Urban Mobility Systems (elektrisch vervoer) en de Pal-V (vliegende auto). Etergo wil veilige en milieuvriendelijke alternatieven creëren voor benzine- en dieselvoertuigen. Het bedrijf haalde via crowdfunding en investeringen al 17,3 miljoen euro op. De eerste tweewieler zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 op de Nederlandse en Duitse wegen rijden.

Overigens meldt verzekeraar ASR vandaag de deelscooters van Felyx te gaan verzekeren vanwege hun duurzame karakter.

Categorie: Milieu / CO2-besparing
Labels: AppScooter, Etergo, Felyx