Toyota verkoopt 1.500 waterstofauto’s in Japan

vrijdag 16 januari, 2015

Toyota rekende bij de Japanse marktintroductie van de fuel cell Mirai, afgelopen december, op zo’n 400 orders voor het volledige jaar 2015. Inmiddels zijn er nu al meer dan 1.500 exemplaren van deze waterstofauto verkocht in Japan.

De waterstof Toyota Mirai; in Japan al 1.500 stuks over de toonbank

De waterstof Toyota Mirai; in Japan al 1.500 stuks over de toonbank

Zo’n 60% van de orders komt van overheden op verschillende niveaus en van fleetowners. De overige 40% komt voor rekening van particulieren. De enorme populariteit zal voor de leveringstermijn van de Mirai (Japans voor toekomst) gevolgen hebben, zegt Toyota. Kopers zullen langer op hun waterstofauto moeten wachten dan oorspronkelijk gepland.

De Toyota Mirai heeft een actieradius van een conventionele auto en rijdt op waterstof én zuurstof uit de buitenlucht. In de door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack worden deze twee componenten bij elkaar gebracht en wordt er elektriciteit geproduceerd op basis van een chemische reactie. Het afvalproduct is alleen water.

Nederlandse markt: nog even geduld

Toyota is met de start van de verkoop van de Mirai begonnen in Japan. Amerika volgt binnenkort. Europese landen met een goede waterstof(tank)infrastructuur komen later dit jaar aan de beurt. De Nederlandse markt moet nog even geduld hebben: bij gebrek aan voldoende tankstations in ons land, doet Toyota voorlopig geen uitspraken over de introductie op de Nederlandse markt.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: Toyota