WeGo promoot ‘auto van de zaak zonder bijtelling’

woensdag 23 januari, 2019

Autodeelplatform WeGo staat deze dagen op de Vakbeurs Facilitair en promoot daar onder andere hun ‘auto van de zaak rijden zonder bijtelling’. Hun bijtellingsvrije oplossing: privéhuur deelauto buiten kantoortijd.

Deelauto’s kunnen buiten kantoortijden al privé gehuurd worden door werknemers, daarin voorziet de wet Privégebruik Deelauto. Maar er dient dan wel door de werknemer een marktconform huurtarief te worden betaald. Gebeurt dat niet, dan is er alsnog sprake van bijtelling. Dit marktconform tarief vormt in veel gevallen een flinke financiële drempel, het is doorgaans goedkoper de bijtelling voor een auto van de zaak voor lief te nemen.

Die huurtarieven kunnen omlaag als een werkgever in plaats van leaseauto’s alle auto’s huurt (kort of lang) bij een verhuurbedrijf, stelt het autodeelplatform. Een autoverhuurder kan dan aantrekkelijke kortingen geven aan werknemers omdat het auto’s zakelijk verhuurd aan de werkgever. De bedrijfsklant en de particuliere klant zijn bekend en hebben beiden een account, dus de risico’s zijn lager en de bezetting veel hoger. De werknemer klopt in het model van WeGo rechtstreeks aan bij het verhuurbedrijf; huren bij de werkgever is er niet bij. Een afgedwongen zogenaamd marktconform huurtarief is hier niet van toepassing, stelt WeGo.

Of dit fiscusproof is? Volgens WeGo laat een eerste fiscale review zien dat het voorkomen van bijtelling op deze manier zou moeten kunnen, zolang de werkgever geen invloed heeft op het kunnen huren van de auto voor privégebruik. Het moet óók zo zijn dat personen die geen werknemer (meer) zijn, in principe ook van het aantrekkelijke huurtarief voor privégebruik kunnen genieten.

Overigens geldt deze ‘oplossing’ vooral voor bedrijven die werken met een mobiliteitsbudget en een pool van deelauto’s. In dit concept zouden er minder auto’s nodig zijn voor deelgebruik en dus goedkoper voor werkgevers.

Categorie: Fiscaal
Labels: Bijtelling, Deelauto, WeGo