RAI-analyse: BPM op nieuwe auto’s blijft stijgen

maandag 11 februari, 2019

Volgens analyse van RAI Vereniging steeg de gemiddelde aanschafbelasting (BPM) op een nieuwe benzineauto tussen 2012 en 2018 met 56,4 procent. Voor een dieselauto steeg de BPM zelfs met 82,7 procent. “Dit staat haaks op de belofte van het Kabinet om de BPM deels af te bouwen.”

Volgens voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging wordt het ieder jaar minder aantrekkelijk om een nieuwe auto in Nederland te kopen. “Mede door de alsmaar stijgende BPM op nieuwe auto’s kiezen autokopers in Nederland massaal voor een gebruikte auto uit binnen- of buitenland. Dit ondanks afspraken om de BPM tot 2021 met zo’n 15 procent af te bouwen. En sinds de recente overgang naar de nieuwe WLTP-emissietest in Europa is de aanschafbelasting op de meeste nieuwe auto’s in Nederland alleen maar verder gestegen. Dit staat haaks op de toezegging van de staatssecretaris dat de automobilist niet de dupe van de invoering van de nieuwe test mag worden.”

Voor benzineauto’s steeg de BPM van 2.967 euro naar 4.643 euro, voor een diesel van 4.857 euro naar 8.876 euro. De totale BPM opbrengsten stegen sinds 2012 met 27,3 procent en bedroegen in 2018 ruim 2,1 miljard euro, aldus de analyse van RAI.

Die toenemende lasten is volgens Van Eijk ook de reden dat de  gemiddelde leeftijd van het Nederlands wagenpark tussen 2000 en 2017 is gestegen van 7,3 jaar naar 10,5 jaar. Met alle gevolgen voor de luchtkwaliteit en het terugdringen van CO2. “We hebben onze mond vol over vermindering van de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen door personenauto’s, maar ondertussen houden we de hiervoor noodzakelijke technologische vooruitgang tegen door de belasting op nieuwe auto’s alsmaar te verhogen.”

Die veelal geïmporteerde occasions zouden, volgens de RAI-analyse, een 14 gram hogere uitstoot hebben dan de gemiddelde CO2-uitstoot van alle in 2018 in Nederland verkochte nieuwe auto’s (126g om 112g). Rekeningrijden zou een eind moeten maken aan deze misstanden, denkt RAI Vereniging.

Categorie: Fiscaal
Labels: RAI Vereniging