Koning op bezoek bij lancering nieuw laadpalennetwerk

vrijdag 15 februari, 2019

Utrecht rolt als eerste stad ter wereld een stadsbreed netwerk uit van (snelle) publieke laadpalen die kunnen laden én ontladen. Onder leiding van LomboXnet bouwt Smart Solar Charging een nieuw energiesysteem met duizenden zonnepanelen en een groot aantal slimme laadpalen.

Op 21 maart wordt dit nieuwe netwerk gelanceerd, Koning Willem-Alexander zal erbij zijn. De elektrische auto wordt door deze zogeheten bidirectionele laadpalen een batterij op wielen die op piekmomenten zonne-energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage aan de energietransitie geleverd, zegt Robin Berg van LomboXnet.

Het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem is ontwikkeld door samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault. De toegepaste techniek wordt als een open standaard beschikbaar gesteld. Dat betekent dat in de toekomst verschillende automerken gebruik kunnen maken van de paal. De elektrische Renault ZOE kan nu al zowel op- als ontladen en wordt als deelauto ingezet door We Drive Solar.

Dit jaar moeten er tenminste 145 publieke palen worden geplaatst. “De laadpalen zijn bovendien geschikt om op hoog vermogen te laden. Dit is fijn voor elektrische autorijders, die hun auto snel kunnen opladen, maar ook gunstig om pieken van zon- en windenergie te kunnen gebruiken voor het opladen”, aldus Robin Berg.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: LomboXnet, Renault, We Drive Solar