BMW en Mercedes investeren gezamenlijk 1 miljard in mobiliteitsdiensten

vrijdag 22 februari, 2019

Mercedes en BMW gaan gezamenlijk vijf divisies opzetten die zich wereldwijd gaan richten op elektrisch rijden, laadinfrastructuur, parkeren en autodelen. In eerste instantie wordt er een miljard euro in geïnvesteerd. Volgens de partijen wordt de nieuwe speler een ‘game changer’.

Harald Krüger (l) van BMW en Dieter Zetsche van Daimler

De twee fabrikanten willen gezamenlijk een nieuwe speler worden die vooral oplossingen brengt voor stedelijke mobiliteit. De vijf divisies waar dat moet in gebeuren, zijn de bestaande namen: REACH NOW voor multimodale diensten, CHARGE NOW voor laaddiensten, FREE NOW for taxi ritten, PARK NOW voor parkeren en SHARE NOW voor autodelen. Met die diensten gezamenlijk bereiken de fabrikanten, naar eigen opgave, al zo’n 60 miljoen klanten wereldwijd.

Volgens Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG, kan alleen gezamenlijk de uitdaging worden aangegaan om de enorme groei in stedelijke mobiliteit in goede banen te leiden. “Door een intelligent netwerk van joint ventures te creëren, kunnen we huidige en toekomstige stedelijke mobiliteit vormgeven en maximaal profiteren van de kansen die worden geboden door digitalisering, gedeelde services en de toenemende mobiliteitsbehoeften van onze klanten. Verdere samenwerking met andere aanbieders, waaronder belangen in startups en gevestigde spelers, is ook een mogelijke optie.”

Eén mobiliteitsportfolio

Zetsche’s evenknie bij BMW, Harald Krüger, spreekt zelfs van een game changer. “Met de joint venture creëren we een game changer, toonaangevend op het wereldtoneel. We hebben een duidelijke visie: deze vijf diensten zullen steeds nauwer worden samengevoegd tot één mobiliteitsportfolio met een volledig elektrische, zelfsturende vloot van voertuigen die autonoom laden en parkeren en in verbinding staan met de andere tarnsportmiddelen.”

De nieuwe bedrijvigheid moet ook nieuwe banen opleveren. Naar verwachting zullen 1000 nieuwe jobs wereldwijd worden gecreëerd. Berlijn wordt de hoofdzetel voor de nieuwe organisatie.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: BMW, Mercedes