Rechter: Univé mag leaseauto innemen

woensdag 6 maart, 2019

Daar waar de Rabobank eerder bakzeil haalde, mag verzekeraar Univé wel een leaseauto invorderen die amper nog zakelijke kilometers maakt. Ook omdat veel regiokantoren van Univé in zwaar weer verkeren. Tot die beslissing kwam gisteren de kantonrechter in Alkmaar.

De zaak was aangespannen door een werknemer die al sinds 2004 een leaseauto kreeg van zijn werkgever Univé. Net als bij de Rabobank onlangs, besloot het bedrijf de leaseregeling in 2015 te veranderen. Alleen werknemers die meer dan 10.000 zakelijke kilometers per jaar maken, krijgen nog een leaseauto. De betreffende werknemer zat in 2018 onder die drempel en moest dus zijn leaseauto inleveren.

Waar de Rabobankmedewerkers zich succesvol verzette tegen eenzelfde soort beleid, lukte het de medewerker van Univé niet. Dat komt voornamelijk omdat de rechter ook naar de (financiële) gezondheid van de verzekeraar keek. Veel regiokantoren van Univé staan er financieel niet florissant voor, er was al een bezuinigingsoperatie gaande. Ook al is de leaseauto onderdeel van de arbeidsovereenkomst, mag een werkgever daarin wijzigingen aanbrengen zoals het intrekken van een leaseauto. Als dat tenminste in de leaseregeling staat, wat hier het geval was. Of zoals dat zo mooi in juridische jargon wordt omschreven: “Er is voldoende gebleken dat Univé daarbij een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van gedaagde daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.”

Categorie: Autoregeling