Fleet Event thema: hoe reëel is een 100% wagenpark?

dinsdag 12 maart, 2019

Het thema van het aanstaande Fleet Event van 21 maart over de ‘realiteitszin’ van een elektrisch wagenpark lijkt een snaar te raken. Ruim 200 eindverantwoordelijken voor wagenparken hebben zich al aangemeld en daardoor zit het event zo goed als vol.

Keynotespreker Arjan de Putter van de EV coöperatie verwoord de rode draad van het event en de diverse sprekers misschien nog het best: Willen we echt stappen vooruit zetten, dan moeten de dogma’s en vooroordelen van elektrisch rijden aan de kant en ook de nadelen worden gezien. “Als je de media mag geloven zit de elektrische auto in een stroomversnelling. Maar is dat ook zo? Welke problemen lossen we op door auto’s te elektrisch te maken? En welke nieuwe uitdagingen ontstaan er?”

Zakelijke vloot per kilometer inkopen

Volgens De Putter moeten we leren denken in ‘en-en’ in plaats van ‘of-of’: Én auto én fiets. Én batterijen én waterstof. Het sluit wat dat betreft mooi aan bij de presentatie van de Mobiliteitsfabriek over hoe je een zakelijke vloot per kilometer kan inkopen met een MaaS-dienst. Geen ver toekomstgezicht, maar al realiteit; de eerste aanbesteding waarin de zakelijke vloot geheel wordt afgestoten en waar alleen nog maar kilometers worden ingekocht is een feit, stelt Martin van Overbeeke van de Mobiliteitsfabriek die het tijdens het event zal komen toelichten. “Er wordt één leverancier gecontracteerd voor OV, voor de pool van deelfietsen en deelauto’s. Daarmee worden de kilometers vijf jaar lang tegen een vooraf vastgelegde prijs afgerekend ongeacht de vervoerwijze. Dit ‘PxQ model’ biedt veel mogelijkheden, maar vergt ook een fundamenteel andere verhouding tussen leverancier en afnemer.”

Welke barrières?

Aandacht voor laadinfrastructuur is er die dag door Bas Bullens van Essent in zijn presentatie ‘De do’s en don’ts bij het inrichten van laadinfrastructuur’. Rob Groenen van Smart Profile zal de ontwikkeling schetsen van elektrisch vervoer: Wat hebben we de afgelopen jaren geleerd en welke barrières moeten we nog uit de weg ruimen zodat elektrisch rijden écht de nieuwe standaard wordt? Fleet Support (Arie Brundel), dat vorig jaar tijdens het Fleet Event volle zalen trok met hun whitepaper ‘Naar een 100% elektrisch wagenpark’, staat nu ook stil bij de ‘uitdagingen’ van fleetowners met betrekking tot EV.

Mazda zal, zoals eerder vermeldt, de toekomst van ‘benzine onder hoge druk’ presenteren. Maar de Fleet Ladies trappen die dag af met een presentatie ‘Van ov-plek naar werkplek’. Want niets zo lastig als de first en last mile van de woon-werk reis met het openbaar vervoer. Margriet Kerstens en Martin van Overbeeke van de Mobiliteitsfabriek verzorgen deze bijdrage.

Bekijk in onze agenda de gehele line-up en alle overige details. Wilt u er nog bij zijn? Haast is geboden, de laatste kaartjes zijn nog beschikbaar (gratis voor bezoekers die eindverantwoordelijk zijn voor een wagenpark). U kunt zich hier rechtstreeks aanmelden.

Categorie: Evenementen
Labels: Fleet Event