Koning opent bidirectioneel laadnetwerk in Utrecht

vrijdag 22 maart, 2019

Koning Willem-Alexander heeft gisteren in Utrecht het bidirectionele laadnetwerk geopend ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault. Ten minste 145 bidirectionele oplaadpunten worden in de stad geïnstalleerd.

V.l.n.r.: Robin Berg, directeur We Drive Solar, Koning Willem-Alexander, Jerôme Pannaud, Renault General Manager Benelux

Het systeem maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto’s en laadpalen waarmee de ZOE zowel kan laden als ontladen. De ZOE fungeert hierbij als batterij op wielen, die zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit moet het mogelijk maken om op efficiëntere wijze gebruik te maken van duurzame zon- en windenergie. En de technologie moet het ook mogelijk maken om de kosten van het opladen voor klanten te optimaliseren.

Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die ervoor kiest om het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal te implementeren. Ten minste 145 oplaadpunten worden in de stad geïnstalleerd. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto’s van We Drive Solar. Het is ook de eerste keer dat het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden wordt geïmplementeerd. Dit protocol maakt bidirectionele levering van energie mogelijk, waardoor elektrische auto’s in de toekomst overal actief deel uit kunnen maken van slimme energienetwerken.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: Renault, We Drive Solar