Mobility Lab koppelt 14 startups aan concrete ‘mobiliteitsuitdagingen’

dinsdag 26 maart, 2019

Veertig bedrijven en overheden hebben hun concrete uitdagingen op het gebied van mobiliteit voorgelegd aan de derde editie van het Mobility Lab. Daarop zijn 14 startups geselecteerd die dan ook daadwerkelijk aan de slag kunnen met deze ‘mobiliteitsuitdagingen’.

De derde editie van het Mobility Lab heeft daarmee een andere insteek dan de voorgaande. Waar de vorige jaren eerst gezocht werd naar startups met een mobiliteitsoplossing is nu eerst gekeken naar de uitdagingen van de aangesloten bedrijven en overheden.

14 start-ups krijgen hulp van Mobility Lab. Photo: Bram Saeys

Daardoor kent een van de winnaars, het nieuwe Deel.auto, een vliegende start doordat het bij enkele van die bedrijven direct aan de slag kan. Enkele ‘challenges’ gingen specifiek over het inzetten van deelauto’s. Andere voorbeelden van ‘challenges’ zijn onder andere methodes om langdurig fietsparkeren te kunnen meten, het integreren van laadpunten in de stad en in lantaarnladen.

De oplossingen die de 14 winnaars boden zijn dan ook breed: van een elektrische deelstep tot mobiele laadapparatuur voor elektrische auto’s en van sensoren in het wegdek die het verkeer meten maar ook weten of er bij vorst al zout gestrooid is.

De geselecteerde startups zijn:

 • Bird biedt elektrische deelsteps aan op ritbasis. Met de app kun je deze reserveren.
 • Captain.AI ontwikkelt software waarmee veilig autonoom varen mogelijk wordt.
 • Cargoroo is een elektrische deel-bakfiets.
 • DEEL faciliteert groepen bewoners bij het oprichten van een coöperatie om auto’s te delen.
 • Deel.auto zijn meerdere deelproducten in één systeem, van elektrische scooter tot bestelwagen.
 • Evoltify zorgt voor mobiele laadapparatuur voor de elektrische auto zodat deze niet meer aan een laadpaal gezet hoeft te worden.
 • Fesla zijn deel e-bikes die contactloos opgeladen kunnen worden met een zogenoemde laadtegel.
 • Fimilo is een licht elektrisch voertuig dat over de fietspaden max. 500 kilo kan vervoeren.
 • IM Efficiency heeft een solar systeem voor vrachtwagens ontwikkeld om zo duurzamer vrachtvervoer te bevorderen.
 • JP Motor Cycles is een elektrische motorfiets met de mogelijkheid om 72 liter aan goederen te vervoeren.
 • Light Motion ontwikkelt lantaarnpalen met smart technologie waaronder oplaadpunten voor elektrische auto’s.
 • Mobility Sensing zijn sensoren die het verkeer tellen, de temperatuur van het wegdek meten en meten of het wegdek droog, nat of gestrooid is.
 • Peazy maakt met behulp van data uit parkeermeters, scanauto’s en parkeerapps voorspellingen en simuleert de impact van veranderingen in het beleid.
 • VMC heeft een platform ontwikkeld waarop verschillende vervoermiddelen kunnen worden geboekt, gereserveerd en betaald.

Op 14 november wordt tijdens een eindevent bekend in hoeverre de startups met deze hulp hun idee verder hebben kunnen ontwikkelen en mogelijk geïnteresseerde marktpartijen hebben kunnen vinden. Mobility Lab is drie jaar geleden gestart als een initiatief van De Verkeersonderneming. Inmiddels hebben SmartwayZ.NL (Zuid-Nederland), ZO Slim Bereikbaar (Zuidoost-Brabant) en gemeente Den Haag zich aangesloten bij dit initiatief. Met het motto ‘Niet lullen maar testen’ willen de partijen innovatie op het gebied van mobiliteit mogelijk maken door de krachten te bundelen en overheden en bedrijven te koppelen aan startups.

Categorie: Mobiliteit / Smart Mobility
Labels: Mobility Lab