Extra hoge afkoopkosten voor berijder leasediesel

donderdag 28 maart, 2019

Huidige dieselrijders van een leaseauto worden bij het wisselen van baan geconfronteerd met extra hoge afkoopkosten. Vanwege de dalende restwaardes van dieselauto’s zijn de afkoopkosten extra hoog en dit belemmert die berijder om zonder zorgen van baan te wisselen, stelt VZR vandaag.

Veel berijders hebben een autoregeling waarin een bepaling staat over de afkoopsom van de leaseauto. Als je uit dienst gaat, moet je de auto van de zaak meenemen of de afkoopkosten van het contract met de leasemaatschappij betalen. “Dergelijke afkoopsommen lopen in de duizenden euro’s en beperken de arbeidsmobiliteit van de zakelijke rijder”, stelt de VZR.

Al vaker loopt de belangenclub op tegen dit onderwerp. VZR is tegen afkoopsommen. De kosten zijn ondoorzichtig en risico’s worden afgewenteld op de werknemer. Met succes zijn afkoopsommen al regelmatig aangevochten. Enkel de daadwerkelijke kosten mogen onder bepaalde omstandigheden doorbelast worden.

In praktijk merkt VZR dat de zakelijke rijder die in een dieselauto rijdt, extra de pineut is. Zij krijgen te maken met extra hoge afkoopsommen van het leasecontract. Doordat de aantrekkelijkheid van dieselauto’s afgenomen is, hebben dieselauto’s lagere restwaardes. Dit betekent dat de afkoopsommen voor dieselauto’s extra hoog geworden zijn. Afkoopsommen van meer dan 10.000 euro zijn daarbij geen uitzondering meer, stelt VZR.

Categorie: Autoregeling
Labels: VZR