‘Laadimpuls’ voor Flevoland, Noord-Holland en Utrecht

dinsdag 9 april, 2019

De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht krijgen in 2019 tussen de 1500 en 2000 nieuwe publieke laadpunten. Daarmee krijgt het laadnetwerk een enorme impuls, aldus het persbericht van Metropoolregio Amsterdam. Het totaal aantal laadpunten bedraagt straks zo’n 5000 stuks.

Op dit moment rijden er ongeveer 145.000 elektrische voertuigen in Nederland en dit aantal groeit hard. Om de groei van het elektrisch rijden bij te houden en de auto’s te kunnen opladen, moeten er vanaf 2020 elk jaar 500 extra openbare laadpalen worden geplaatst.

Volgens gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) is een belangrijke voorwaarde voor het succes van elektrisch rijden een goede publieke laadinfrastructuur. “Want ongeveer 70% van de elektrische rijders in Nederland zal op straat moeten laden. Met deze nieuwe publieke laadpunten bieden wij binnen de drie provincies de elektrische rijders meer mogelijkheden om te kunnen opladen. Elektrisch rijden wordt hiermee niet alleen gestimuleerd, maar ook echt mogelijk gemaakt.”

Vorig jaar zijn er, volgens de samenwerkende provincies en gemeenten verenigd in MRA-Elektrisch, ook stappen gezet met onder andere het halveren van de gemiddelde doorlooptijd tussen aanvraag en plaatsing: van acht maanden in 2017 naar vier maanden in 2018. Ook het elektrische autodelen, het laden met lokaal opgewekte energie en het ‘slim laden’ kregen in 2018 voet aan de grond en worden komend jaar uitgebreid.

In februari lanceerde MRA-e de website evdata.nl waarop de ontwikkeling en de actuele stand van het elektrisch laden in Nederland te zien is.

Categorie: Laadinfrastructuur
Labels: MRA-Elektrisch