Mobiliteitstransitie centraal op Fleet Mobility Live

woensdag 24 april, 2019

Fleet Mobility Live (21 mei!) staat deze aflevering in het teken van de transitie naar nieuwe mobiliteit. Maar ook onderwerpen als WLTP, GDPR, blockchain, de veranderende mobiliteitsmix, elektrificering, gedragsverandering, veiligheid en Urban Mobility staan op het programma. En natuurlijk wordt de Mobiliteitsmanager van het Jaar 2019 bekend gemaakt.

Stijn van den Broek, beursorganisator van Fleet & Mobility Live

De drie finalisten voor de prestigieuze prijs zijn inmiddels bekend. De drie worden momenteel aan de tand gevoeld door de vakjury, bestaande uit Tineke de Wolf (Eneco), Daan Bieleveld (DSM), Arjen Juurlink (FrieslandCampina), Ronald Postma (Syndesmo), Gertjan Sybrandi (Stedin) en Henk Winckens (Enexis). De mobiliteitsaward is in het leven geroepen om mobiliteitsmanagers te prijzen, die op creatieve en innovatieve wijzen met oplossingen komen op het gebied van mobiliteit voor medewerkers en daarnaast Nederland op een groene, gezonden en slimme manier bereikbaar houden. Vorig jaar won Gertjan Sybrandi van Stedin de prijs. Het is gebruikelijk dat de winnaar in het daarop volgende jaar in de jury komt te zitten.

Digitalisering

Fleet Mobility Live staat deze aflevering in het teken van de transitie naar nieuwe mobiliteit. De Europese emissienormen en het Nederlandse klimaatakkoord hebben mobiliteit volop in de schijnwerpers gezet. Bedrijven zoeken in toenemende mate naar het inzetten van minder milieubelastende auto’s, autofabrikanten haasten zich dankzij de strenge emissienormen om meer elektrische auto’s op de weg te zetten. Daarnaast geeft de digitalisering de mobiliteitsmanager steeds meer mogelijkheden om de mobiliteit zo efficiënt mogelijk in te richten. Dan gaat het niet alleen om het zakelijk autovervoer, maar ook om andere vervoermiddelen die bijvoorbeeld via apps aan elkaar kunnen worden geknoopt zodat de medewerker in realtime weet welke vervoersopties voor zijn of haar reis het beste zijn, en ook wanneer moet worden vertrokken om de afspraak op tijd te halen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar er ontstaat inmiddels wel een woud aan opties. Keynote spreker rondom deze thema’s is Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility aan de TU/Eindhoven. Hij legt in zijn keynote op het event uit hoe fleetmanagers optimaal kunnen inspelen op trends zoals van bezit naar gebruik en de route naar nul emissie.

Mobiliteit en gedrag

Sinds de start van Fleet Mobility Live, vorig jaar mei, is ook de focus verbreed, met hr-managers. In exclusief voor hr-managers toegankelijke rondetafelsessies wordt ingegaan op de uitdagingen waarmee hr-professionals te maken krijgen op het gebied van de mobiliteit van de medewerkers. Een zo’n sessie richt zich bijvoorbeeld op mobiliteit en gedrag. Een mobiliteitsbeleid aanpassen heeft effect op de medewerkers. Zij zullen niet snel genegen zijn om hun reisgedrag aan te passen – terwijl dat wel essentieel is voor de uitvoering van het mobiliteitsbeleid. Moderator Jos Hollestelle, clustermanager bij Syndesmo, bespreekt aan tafel welke rol een hr-manager kan vervullen om het integrale mobiliteitsbeleid succesvol te implementeren.

Belangrijker nog dan de technische kant van de mobiliteitstransitie is het implementeren ervan, vertelt beursorganisator Stijn van den Broek. “De benodigde gedragsverandering bij medewerkers is het uitganspunt van deze editie van het event. We zien dat steeds meer bedrijven de transitie maken naar een mobiliteitsbeleid waarin de leaseauto niet langer leidend is, sterker: waar het OV het uitgangspunt wordt. Dat vraagt nogal wat van medewerkers. Hoe je mensen mee kunt nemen in het nieuwe beleid is dan ook de sleutel voor succes.” Naast diverse keynotes en talkshows onder leiding van dagvoorzitter Geert Kloppenburg, die ingaan op de mobiliteitstransitie, vindt er ook een groot aantal break-outsessies en workshops plaats. Een nieuw element is de mogelijkheid om te netwerken met vakgenoten en leveranciers via een-op-eengesprekken en proefritten. Tijdens het evenement komen actuele onderwerpen als WLTP, blockchain, de veranderende mobiliteitsmix, elektrificering, gedragsverandering, veiligheid en urban mobility aan bod.

Fleet Mobility Live is op 21 mei in NBC in Nieuwegein. Klik hier om met de TrendsinAutoleasing relatiecode om u aan te melden!

Categorie: Evenementen
Labels: Fleet Mobility Live