Elektrificatie van het grijze wagenpark: begin nu!

dinsdag 7 mei, 2019

De dertig grootste gemeenten van Nederland voeren vanaf 2025 de zogenoemde zero emission zones in. Dat is althans de ambitie. Volgens Joeri Jongeneel, senior adviseur bij &Morgen, betekent dat bedrijven nu al moeten beginnen met de overstap. Op Fleet & Mobility Live geeft hij hierover een break-out sessie.

Joeri Jongeneel, senior adviseur bij &Morgen

Gemiddeld rijden bedrijven zes jaar met een bestelauto. De bestelauto’s die in 2025 nog de binnensteden in moeten, worden dus nu al besteld. Jongeneel erkent dat die overstap naar ev makkelijker gezegd is dan gedaan. Ten eerste omdat het aanbod van elektrische bestelauto’s nog vrij beperkt is. En de modellen die er zijn hebben nog niet voor iedereen voldoende actieradius. “Daarnaast gaat het niet alleen om de aanschaf van een andere bestelauto, de laadpaal is net zo belangrijk”, benadrukt Jongeneel. “Waar ga je laden: op de zaak, bij de berijders thuis of aan het openbare oplaadnetwerk? Bekijk goed wat past bij het type werk, je locaties en de af te leggen afstanden.”

Geen bestelbus

Logistiek is ook een niet te missen onderdeel in de overstap naar EV-rijden. De ritplanning moet zo worden ingedeeld dat niemand onderweg met een lege accu komt te staan. De belading van de bus heeft ook invloed op de accu. Een bouwbedrijf kan daarom de materialen bijvoorbeeld laten bezorgen op de bouwplaats in plaats van ze zelf mee te nemen. “Dan is misschien een maatje kleiner ook goed, of is er zelfs helemaal geen bestelbus meer nodig”, aldus Jongeneel.

Een niet te vergeten stap is het meenemen van de chauffeur in het EVtraject. “Enerzijds om weerstand te voorkomen, maar ook omdat er een aanpassing in het reis- en rijgedrag nodig is. Het heeft veel consequenties voor ze en daar kun je ze maar beter zo snel mogelijk op voorbereiden.”

Jongeneel geeft tijdens zijn break-out sessie op het Fleet Mobility Live event een overzicht van de mogelijkheden, een inkijk in het berekenen van de TCO, hoe het zit met opladen en waar de gebruikers / chauffeurs aan moeten denken bij het elektrisch rijden. Klik hier voor uw tickets met de relatiecode vna TrendsinAutoleasing, mediapartner van het event.

Categorie: Bestelauto's / Logistiek
Labels: Fleet Mobility Live