Toyota op zoek naar de vieste diesel…

dinsdag 7 mei, 2019

Toyota ziet in hybride een goed en vooral ‘schoon’ alternatief voor diesel. Om die boodschap kracht bij te zetten liet het onderzoek doen naar wat Nederlanders weten over ‘vieze auto’s’. Tevens gaat men op zoek naar de vieste diesel ten behoeve van een ‘sloopevent’ op 18 mei.

Wat dat onderzoek betreft (uitgevoerd door PanelWizard), 8 van de 10 Nederlanders weet dat oudere auto’s veel ‘roet’ uitstoten, maar vrijwel niemand weet precies om welke auto’s het gaat en hoeveel luchtvervuiling ze veroorzaken. Zo weet 9 op de 10 Nederlanders niet wat het verschil is tussen de Euro-normen. 6 op de 10 zegt eigenlijk ook niet goed te weten hoeveel ‘vieze’ lucht zijn eigen auto uitstoot. Slechts 1 op de 10 weet wat ‘stikstofdioxide’ is (NOx is de verzamelnaam voor stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2). Terwijl 7 van de 10 ondervraagden inschat dat NOx (heel) schadelijk is voor de gezondheid. Dat oudere auto’s naast ‘roet’ ook relatief veel fijnstof en C02 uitstoten is bij 6 op de 10 bekend.

Nog wat meer cijfers: 8 op de 10 Nederlanders vindt het goed dat er iets gedaan wordt aan het verminderen van luchtvervuiling in en rond steden. 9 op de 10 ziet (uiteindelijk) wel wat in de overstap naar elektrisch, maar dat is nu nog veel te duur voor de meeste mensen. Diesels inruilen voor nieuwe of gebruikte hybrides is een goede oplossing volgens 7 op de 10 Nederlanders, want die zijn veel minder vervuilend, heel zuinig en wel betaalbaar.

Vieste auto van Nederland

Toyota vergelijkt de uitstoot van een oude (Euro 3) diesel die destijds nog 500 milligram NOx per kilometer mochten uitstoten. Een moderne hybride stoot nog maar 3 milligram NOx uit per kilometer. Oftwel 1 oude Euro 3 diesel stoot evenveel NOx uit als 166 moderne hybrides. Moderne diesels (Euro 6) mogen nog maar 80 milligram NOx per kilometer uitstoten. Maar volgens Toyota rijden er nog 300.000 van die oude diesels rond.

Die laatste groep maakt dan ook goede kans meet te dingen naar de vieste auto van Nederland. Iedereen kan tot 13 mei zijn ‘vieze’ oude auto opgeven via www.toyota.nl/we-want-your-diesel. Tijdens het sloopevent wordt ‘live’ onderzocht en bekendgemaakt wie uit de top 10 van de meest vervuilende auto’s een compleet nieuwe Toyota Corolla Hybrid wint.

Categorie: Omslagpunt / brandstof
Labels: Toyota