Lightyear onthult zijn eerste zonneauto eind juni

dinsdag 14 mei, 2019

Het prototype van de eerste Lightyear, de elektrische auto die specifiek is ontworpen als zonneauto (inclusief zonnepanalen), wordt op 25 juni in Katwijk onthuld. Dat meldt de Nederlandse fabrikant vandaag. Deze Lightyear One, zoals dit eerste model heet, moet afrekenen met de nadelen van gewone ev’s: de actieradius en het laadproces.

Lightyear is opgericht in 2016 door vijf teamleden die Stella hebben ontworpen; de eerste gezinsauto op zonne-energie. Het won meerdere prijzen, ook nog onlangs tijdens de Automotive Innovation Awards 2019. De auto maakte het mogelijk van LA naar San Francisco te rijden met maar één laadmoment en zonder uitstoot van schadelijke stoffen. In Nederland moet de auto 10.000 kilometer per jaar op zonnestroom kunnen rijden. Bovendien: via het reguliere stopcontact kan ’s nachts tot 400 kilometer range worden geladen. De Lightyear One kan hierdoor ook rijden op plekken waar nog geen laadinfrastructuur aanwezig is

600 tot 800 kilometer

Afgelopen december werd de productielocatie in Helmond officieel geopend. Toen werd ook bekend dat LeasePlan de leasepartner zou worden. Bekijk hier ons video-interview met LeasePlans directeur Erik Henstra. De eerste rijdende prototypes gaan dit jaar de weg op, in 2020 staat de productie gepland. De auto gaat zo’n 120.000 euro kosten, exclusief belastingen. Volgens de producent hebben tegen de 100 mensen de auto al gereserveerd.

Volgens Lightyear’s CEO Lex Hoefsloot heeft ‘zijn’ auto tweemaal minder energie nodig dan een Tesla. En de range is met 600 tot 800 kilometer ook veel groter. Volgens Hoefsloot werkt de investeringen die moeten worden gedaan in de elektrische infrastructuur alleen maar remmend op de ontwikkeling van elektrisch rijden. EV’s die minder afhankelijk zijn van de laadpaal, een Lightyear zal 2,5 maal minder aan de stekker moeten, hebben dan ook een groot voordeel.

Dat laatste is ook voor Jan Rooderkerk van de EV Coöperatie een groot pluspunt. Volgens hem zal de Lightyear One als elektrische auto breken met de ‘race’ naar steeds grotere batterijen. Bekijk hier het video-interview met Rooderkerk.

Categorie: Elektrisch rijden / Plug-in
Labels: Lightyear, Lightyear One