Arval, Allianz en Giant in ‘offensief’ voor zakelijke e-bike

woensdag 15 mei, 2019

Enkele grote spelers uit de zakelijke mobiliteitsmarkt hebben de krachten gebundeld om meer mensen voor woon-werkverkeer en zakelijk vervoer uit de auto en op de e-bike en fiets te krijgen. ConnectBike, zoals de alliantie heet, verwacht in 2021 een belangrijk aandeel op de markt voor zakelijke e-bikes. 

In de alliantie zitten niet de minste partijen: ‘s werelds grootste fietsfabrikant Giant, leasemaatschappij Arval en verzekeraar Allianz. Ook is er de samenwerking met Mobilock, ontwikkelaar van hard- en software voor het digitale slot van de deelfietsen. ConnectBike is een initiatief van E-bike2work, een social venture die zich inzet om de luchtkwaliteit en duurzame mobiliteit in- en rondom steden te verbeteren.

ConnectBike zegt een full-service oplossing te bieden die wordt afgestemd op de wensen van de afnemer en de eindgebruiker. Dat kan een e-bike sharing programma zijn, een private leaseoplossing of een combinatie. Volgens Kenneth Erselina, co-founder van E-bike2work, laten bedrijven en overheidsorganisaties nu grote kansen liggen om medewerkers uit de auto en op de fiets te krijgen. “Ze willen wel overstappen op een duurzaam mobiliteitsbeleid, maar willen geen gedoe met kapotte fietsen of complexe deelsystemen. Met ons aanbod nemen we die obstakels weg.”

Pechhulp

Bij het aanbod van ConnectBike hoort een pechhulp speciaal gericht op de e-bike berijder, ontwikkeld in samenwerking met Allianz. Binnen 120 minuten na de melding is een reparateur ter plekke om de fiets te repareren, om te ruilen of de berijder naar de plek van bestemming te brengen. Deze service wordt overal in Nederland en België aangeboden.

Voor fietsfabrikant Giant betekent ConnectBike een eerste serieuze stap richting de zakelijke markt voor e-bikes, een markt die zich razendsnel ontwikkeld. In 2022 rijden er in de Benelux naar schatting ruim 300.000 ‘b2b’ elektrische fietsen op de weg. Bijna 120.000 van die e-bikes worden gebruikt door maaltijd- en pakketbezorgers, die steeds vaker hun busjes en scooters inruilen voor de fiets. Giant heeft speciaal voor ConnectBike een e-bike ontwikkeld die door prijs, kwaliteit en servicepakket uniek en bijzonder geschikt is voor bijvoorbeeld maaltijd- en pakketbezorgers of organisaties die kiezen voor deelfietsen.

Ajax

Achter de schermen is ConnectBike al van start gegaan. Zo kunnen medewerkers van de TU Delft sinds kort gebruikmaken van een e-bike. Het is de bedoeling dat de komende maanden tenminste 400 mensen van de TU Delft twee maanden lang zo’n fiets uitproberen. Uit ervaring blijkt dat een groot deel van de berijders daarna om is.

In Amsterdam kunnen medewerkers van de Johan Cruijff ArenA en Ajax sinds kort een e-bike van ConnectBike pakken. Ook gaat ConnectBike 70 e-bikes inzetten voor een campagne van de gemeente Amsterdam om medewerkers van in Amsterdam gevestigde zorg- en onderwijsinstellingen op de elektrische fiets te krijgen. De komende maanden worden soortgelijke campagnes in andere steden uitgerold.

Binnenkort een uitgebreid interview met Kenneth Erselina en Marcel Meijer, sales & marketingdirecteur van E-bike2work.

Categorie: Fiets / e-bike
Labels: Allianz, Arval, ConnectBike, E-bike2work, Giant