CBS: omzet autosector groeit, vertrouwen laag

woensdag 22 mei, 2019

De omzet van de auto- en motorbranche is met 1,2 procent in het eerste kwartaal van 2019 licht gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Desondanks meldde de branche als enige een negatief ondernemersvertrouwen. Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche.

Terwijl de importeurs in het vierde kwartaal van 2018 nog een daling van bijna 8 procent lieten zien – vooral vanwege WLTP – meldt het CBS voor die groep nu een omzetstijging van 5,7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de handel en reparatie van motorfietsen steeg dit kwartaal fors: + 14,5 procent. Maar in de grootste deelbranche, autohandel en reparatie, daalde de omzet in het eerste kwartaal van 2019 met 0,6 procent. In het vierde kwartaal was hier nog een stijging van bijna 3 procent en dat was al lager dan de eerste drie kwartalen van 2018. Ook hier speelt de WLTP een grote rol. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is in de loop van het eerste kwartaal van 2019 verder gedaald. Er werd in het begin van het eerste kwartaal een licht negatieve stemming gemeten (-5,1 procent) onder de ondernemers, die in het tweede kwartaal verder daalde naar -5,3 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was de stemming met 6,7 procent nog positief. De auto- en motorbranche is de enige bedrijfstak in Nederland waar de stemming negatief is. Het ondernemersvertrouwen in Nederland was het laatste kwartaal zelfs gestegen naar 12 procent.

De verwachting over de omzet in de auto- en motorbranche is komende drie maanden nog niet negatief. Van de ondernemers denkt 17 procent dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 34 procent.

Veel ondernemers binnen de autosector hebben nog steeds last van een personeelstekort. In het eerste kwartaal van 2019 stonden zo’n 4 800 vacatures open. Dit is bijna 12 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Toch zeggen minder bedrijven er door belemmerd te worden in hun bedrijfsvoering: 1 op de 5 zegt dat nu, eerder was dat 1 op de 4. Faillissementen komen vooral voor in de autohandel en reparatie: 23, 12 meer dan in het voorgaande kwartaal.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: CBS