Autofabrikanten delen data voor verkeersveiligheid

dinsdag 4 juni, 2019

Een viertal grote autofabrikanten gaat veiligheidsrelevante verkeersgegevens uitwisselen aan een neutraal serverplatform. Ook overheden en aanbieders van navigatiesystemen gaan hun informatie hierop delen. Miljoenen automobilisten in ons land krijgen daardoor toegang tot meer informatie over onveilige situaties op de route.

Het ITS European Congres in het Evoluon in Eindhoven

De samenwerking werd gisteren aangekondigd op het ITS congres, het grootste Europese evenement op het gebied van Smart Mobility en digitalisering van transport. Daar waren onder meer verschillende demonstraties te zien van hoe het delen van dit soort informatie bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Het komende jaar gaan autofabrikanten BMW, Volvo, Ford en Daimler, EU-lidstaten Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg en navigatieaanbieders TomTom en Here informatie delen.

Moderne auto’s registreren steeds beter de omstandigheden op de weg. Denk aan gladheid, een spookrijder of een pechgeval op de vluchtstrook. Als deze informatie direct gedeeld wordt met wegbeheerders en andere auto’s op hetzelfde traject, kunnen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en worden ongelukken en vertraging voorkomen. Minister Van Nieuwenhuizen: “Tot nu toe hielden de betrokken partijen deze informatie voor zichzelf. Vandaag hebben we afgesproken dat data die belangrijk is voor de verkeersveiligheid wordt uitgewisseld tussen autofabrikanten en landen. Dat is echt een mooie stap waar iedereen op de weg van gaat profiteren.’’

Er lopen momenteel nog gesprekken met andere Europese landen en bedrijven over deelname aan deze samenwerking.

Gisteren werd ook het zogenaamde ADAS-convenant getekend om in 3 jaar het gebruik van ADAS met minimaal 20 procent te verhogen. Ook de VNA tekende het convenant.

Categorie: Verkeersveiligheid / Training
Labels: ADAS, ITS congres