Nederland heeft grootste elektrische busvloot

vrijdag 7 juni, 2019

Bijna 300 elektrische bussen van Transdev rijden er inmiddels op de Nederlandse wegen. Dit maakt het tot de grootste elektrische busvloot van Europa. De internationale vervoersector kwam deze week bijeen in Amsterdam voor het tweedaagse Transdev Zero Emission Living Lab.

Ruim honderd mensen uit veertien landen uit vrijwel alle werelddelen zijn gisteren en vandaag samen gekomen op dit evenement. Het evenement is bedoeld om internationaal kennis te delen om samen tot de beste oplossingen te komen in de transitie naar een CO2-vrije wijze van transport.

Een van de sprekers was Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam en voorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. Vanuit die rol is zij opdrachtgever voor het OV in en rond Amsterdam. Dijksma: “Sinds de lancering van de 100 elektrische bussen in de regio Amstelland-Meerlanden (AML) in april 2018 heeft Transdev-dochter Connexxion laten zien dat publiek-private samenwerking echt bijdraagt aan de realisatie van uitstootvrij OV. Ondanks de vele uitdagingen – technologisch, ruimtelijk, operationeel en economisch – is dit innovatieve netwerk een succes en zal de komende jaren verder groeien.”

Opdrachtgevers van over de hele wereld hebben dan ook veel belangstelling voor wat in ons land gaande is, meldt de organisatie. Inmiddels rijden er bijna 300 elektrische voertuigen onder de vlag van Transdev op de Nederlandse wegen. Verspreid over de acht landen waar Transdev actief is, rijden er meer dan zeshonderd elektrische bussen rond. De verwachting is dat dit er eind dit jaar 700 zijn en in 2024 zo’n 1000. In Nederland hebben overheden en vervoersregio’s afgesproken dat ze vanaf 2025 geen dieselbussen meer aanschaffen. In 2030 moet de dieselbus helemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Ook waterstof zal in zowel binnen- en buitenland een belangrijke rol gaan spelen in het vergroenen van het vervoer.  Met name voor de langere afstanden. Transdev rijdt met vier waterstofbussen in Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee en twee in Eindhoven.

Categorie: Marktcijfers / brancheberichten
Labels: Transdev