‘Airless’ band Michelin Uptis moet in 2024 op de markt komen

vrijdag 7 juni, 2019

Michelin en General Motors hebben deze week tijdens de Movin’On top, gewijd aan duurzame mobiliteit, een nieuwe generatie ‘airless’ banden (zonder lucht) voor personenauto’s gepresenteerd: het prototype Michelin Uptis. De band moet in 2024 op de markt verschijnen.

GM gaat de band de komende jaren testen in Michigan (VS), onder andere voor de elektrische Chevrolet Bolt EV.

Het Uptis prototype is een belangrijke stap voor de realisatie van het Michelin VISION concept dat tijdens de Movin’On top in 2017 werd gepresenteerd. Het VISION concept berust op vier belangrijke innovatiepijlers: Airless, geconnecteerd, 3D geprint, en 100 % duurzaam

De ‘airless’ band moet het einde inluiden van het risico van lekke banden en klapbanden. Fleetowners en zakelijke rijders kunnen bovendien hun kosten voor stilstand wegens lekke banden verminderen en hun productiviteit optimaliseren doordat onderhoud aan de banden niet meer nodig is, aldus Michelin. En aangezien er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie van deze banden, is er een milieuvoordeel. De gebruikte materialen zijn volledig vernieuwbaar of afkomstig uit biologische bronnen.

Volgens de bandenfabrikant is het Uptis prototype een band die helemaal opnieuw is uitgedacht voor hedendaagse auto’s en is bijzonder goed geschikt voor opkomende vormen van mobiliteit. De voertuigen en wagenparken van morgen (autonoom, elektrisch, gedeeld of anders) die worden voorzien van de Uptis hebben geen enkel bandenonderhoud meer nodig en daardoor wordt hun productiviteit geoptimaliseerd.

Categorie: Schadeherstel / ROB
Labels: General Motors, Michelin, Michelin Uptis