DNB: voorzichtig herstel autoverzekeringenmarkt

donderdag 13 juni, 2019

De trend dat schadeverzekeraars sinds 2011 jaar-op-jaar verliezen boeken op de WA autoverzekeringsmarkt lijkt doorbroken, blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan De Nederlandsche Bank (DNB). Maar niet alle signalen zijn positief.

Verlies op WA-autoverzekeringen wordt er nog altijd geleden; de inkomende premie lager is dan de uitgaande schade en kosten. Toch lijken schadeverzekeraars meer grip te krijgen op deze zeer concurrerende markt, schrijft DNB vandaag. Het marktbrede technische verlies is afgenomen naar 308 miljoen euro in 2018 (was 474 miljoen euro in 2017) op een netto verdiende premie van € 2.309 miljoen (was 2.148 euro in 2017).

De verliezen op de WA-premies worden door verzekeraars deels gecompenseerd door de cascoverzekeringen. Maar de stijgende schadelast baart DNB zorgen. De schadelast bij motor WA laat al jaren een stijgende trend zien, de belangrijkste oorzaak hiervan zijn de steeds hogere claims bij letselschade als gevolg van maatschappelijke en juridische ontwikkelingen. Om de toenemende schadelast het hoofd te bieden hebben verzekeraars de afgelopen jaren premieverhogingen doorgevoerd, zo ook in 2018. ‘De komende jaren moet gaan blijken of deze premieverhogingen voldoende zijn om het technisch resultaat in het positieve te trekken’, aldus de DNB.

Categorie: Verzekeringen
Labels: DNB