Volkswagen bouwt eigen software-besturingssysteem

donderdag 20 juni, 2019

Volkswagen start met Car.Software, een nieuwe tak binnen het bedrijf waar tegen 2025 meer dan 5.000 digitale specialisten moeten werken. Deze experts gaan zich richten op het ontwikkelen van software voor onder meer autoplatforms, connectiviteit, autonoom rijden, clouddiensten en e-commerce.

VW zegt nu zo’n 10 procent van haar software in-house te ontwikkelen, tegen 2025 moet dit verhoogd zijn tot meer dan 60 procent. Dit jaar starten de eerste 500 ontwikkelaars in deze nieuwe agile organisatie en dit aantal loopt in 2020 al op tot ongeveer 2.000. De software die deze nieuwe unit gaat ontwikkelen, wordt tegen 2025 toegepast in alle verschillende modellen van de Volkswagen Groep.

De nieuwe software moet uiteindelijk ook schaalvoordelen bieden. Op dit moment werkt het bedrijf met zo’n zeventig verschillende besturingssystemen die draaien op software van bijna tweehonderd verschillende leveranciers. “Bovendien hanteren we binnen de Groep momenteel verschillende systemen met vergelijkbare functies, bijvoorbeeld voor infotainment en navigatie. Een uniform besturingssysteem met dezelfde basisfuncties voor alle merken en de uniforme Volkswagen Automotive Cloud voor alle modellen van de Groep gaat aanzienlijke schaalvoordelen opleveren. Dit geldt niet alleen voor software op zich, maar ook voor onze nieuwe digitale ecosystemen die diensten zoals zoekfuncties voor laadstations gaan aanbieden”, aldus Christian Senger, lid van de Raad van Bestuur van het merk Volkswagen, verantwoordelijk voor Digital Car & Services.

De eerste Volkswagen op basis van het nieuwe softwareplatform, waarop tegen 2025 alle modellen van de Groep gebaseerd moeten zijn, is de nieuwe ID.3. Dit eerste model van een complete generatie elektrische auto’s maakt later dit jaar zijn debuut op de IAA in Frankfurt.

Categorie: Technologie / Innovatie
Labels: Car.Software, Volkswagen